Gezondheidsclaim calcium van FrieslandCampina afgekeurd

0
213

EFSA heeft een aanvraag voor een gezondheidsclaim van FrieslandCampina afgekeurd. Het ging om een artikel 14-claim over met calcium verrijkte vruchtensappen en de beperking van demineralisatie van de tanden.

De claim had betrekking op sappen van appel, mandarijn bosvruchten en multifruit met een pH van tussen de 3,6 en 3,9, een calciumgehalte van meer dan 200 milligram per liter en een suikergehalte van tussen de 9,2 en 11,4 gram per 100 milliliter.

FrieslandCampina had in totaal 37 studies aangeleverd over zure dranken met en zonder toegevoegd calcium, waaronder observationele studies, reviews, interventiestudies en in vitro studies.

Het NDA-Panel van EFSA beschouwt reductie van de demineralisatie van de tanden als een gunstig gezondheidseffect. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen demineralisatie van de tanden plaatsvindt door de zuurproductie in tandplak, door de fermentatie van koolhydraten. Demineralisatie van de tanden wordt namelijk niet alleen veroorzaakt door zuur in voedingsmiddelen, maar óók door zuurproducerende bacterien die koolhydraten fermenteren.

Dat aan die voorwaarde wordt voldaan blijkt niet uit de aangeleverde studies, zo stelt het panel van EFSA.

Vorig artikelThuisapotheek in Tros Radar
Volgend artikelGezond slank met dr. Frank / 2
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.