Nieuw inventief hulpmiddel voor darmkankeronderzoek

Array

Ontlasting (faeces) vertelt veel over de gezondheid van mensen. Ontlastingsonderzoek speelt daarom een belangrijke rol in vroegtijdige herkenning van ziekten, zoals darmkanker. Jaarlijks vinden in Nederland honderdduizenden ontlastingsonderzoeken plaats. De huidige collectie van faeces is echter patientonvriendelijk en kan leiden tot onbetrouwbare testresultaten. Met de FECOTAINER kan dat voortaan veel patientvriendelijker en hygienischer hetgeen leidt tot verbeterde onderzoeksresultaten.

Achtergrond
De huidige standaardmethode van faecescollectie is erg patientonvriendelijk. De patient dient de ontlasting met behulp van een pan, emmer, po, vuilniszak of krant op te vangen. Een deel van de ontlasting moet daarna door de patient zelf in een klein plastic potje worden geschept. Aangezien de drempel om mee te doen aan dergelijk onderzoek groot is, zal een bepaald deel van de patienten niet meewerken aan dergelijk onderzoek.

FECOTAINER(R): een gepatenteerde faecescollector

Als oplossing hiervoor heeft AT MEDICAL de FECOTAINER ontwikkeld: een ‘disposable’ faecescollector die eenvoudig onder de toiletbril wordt geplaatst en na gebruik hygienisch wordt afgesloten door een eenvoudige draaidop en ingeleverd kan worden bij het laboratorium. De FECOTAINER is een Nederlandse uitvinding en wordt aanbevolen door MDL-artsen.
Zowel patienten als MDL-artsen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de FECOTAINER. De FECOTAINER is in de praktijk getest en als zeer positief beoordeeld. De FECOTAINER is een unieke, gepatenteerde, faecescollector en zorgt voor betrouwbare resultaten in het ontlastingsonderzoek en draagt daarmee bij aan gezondheidswinst.

Darmkanker-screening
De Europese Commissie heeft recent opgeroepen tot meer preventief onderzoek naar kanker. In het geval van darmkanker – de tweede meest dodelijke vorm in Europa – kan ontlasting worden onderzocht op de aanwezigheid van microscopische hoeveelheden bloed dat kan wijzen op darmkanker. Vroegtijdige herkenning door dergelijke testen kan de kans op genezing aanzienlijk vergroten (90%). Vanwege de patientvriendelijkheid van de FECOTAINER zal de participatiegraad aan een (bevolkings)onderzoek toenemen en zodoende gezondheidswinst kunnen opleveren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen