“Nu niet snijden in eerstelijnspsychologische zorg”

Array

Beroepsverenigingen psychologische zorg
De kosten van de geestelijke gezondheidszorg zullen stijgen als de minister snijdt in de eerstelijnspsychologische zorg. Hiervoor waarschuwen vier beroepsverenigingen in de psychologische zorg en het landelijk platform GGZ. De organisaties zijn fel tegen de bezuinigingsplannen van minister Schippers om het aantal zittingen van de eerstelijns psychologische zorg terug te brengen van acht naar vijf per kalenderjaar, de eigen bijdrage te verhogen en ook de te vergoeden zorg in te perken. “De minister moet nu niet hakken in de voordelige en effectieve eerstelijnspsychologische zorg.”
De beroepsverenigingen vrezen dat de voorgenomen maatregelen juist zullen zorgen voor een kostenstijging en niet voor de gewenste besparing. “Ook wij vinden dat er gewerkt moet worden aan kostenbeheersing in de zorg, maar deze plannen zijn ondoordacht en tegenstrijdig.” Eerstelijnspsychologische zorg aan volwassenen en kinderen is goedkoop en zeer effectief zoals ook uit cijfers blijkt. Ruim zeventig procent van de cliënten is geholpen binnen acht zittingen. Als de minister het aantal zittingen terugdringt tot vijf, stijgen de kosten doordat meer mensen met psychische problemen een beroep zullen doen op de veel duurdere tweedelijns specialistische zorg of de alsmaar uitdijende huisartsenzorg.
Los van het feit dat de financiële opbrengst van de bezuinigingen zeer beperkt zal zijn, wordt er ook een hoge drempel opgeworpen voor cliënten in de eerstelijns ggz. “Een verhoging van de eigen bijdrage voor eerstelijnspsychologische zorg terwijl het eigen risico ook nog eens verhoogd kan worden, maakt de voorziening feitelijk onbereikbaar voor de cliënt.” De verenigingen vrezen dat cliënten zich niet meer laten behandelen vanwege de hoge kosten en waarschuwen voor het risico op economische schade door bijvoorbeeld meer werkverzuim.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen