Radiologie loopt voorop met telezorg

Array

De helft van de Amerikaanse ziekenhuizen besteed de beoordeling van echo’s, Röntgenfoto’s, CT scans en MRI’s uit aan radiologische centra buiten het eigen ziekenhuis. Daarmee is dit de belangrijkste toepassing van telezorg in de USA. Daarna volgen het op afstand beoordelen van CVA’s, het monitoren van IC-patienten (zie bericht hierboven) en het monitoren thuis van patienten met diabetes, hartfalen en COPD. Internationale telezorg komt op twee manieren op gang.

Ten eerste hebben rijke patienten uit olielanden e-consulten met artsen van gerenommeerde Amerikaanse ziekenhuizen. Ten tweede bieden individuele artsen hun telezorg aan patienten aan in oorlogsgebieden zoals Rwanda en Afghanistan. Al deze informatie verstrekte Jon Linkous, voorzitter van de American Telemedicine Association. Hij deed dat tijdens een plenaire inleiding op het internationale telezorg congres in Londen. Het King’s Fund Centre en het Julius Centrum hadden dat georganiseerd op 2 en 3 maart. Driehonderdvijftig personen uit vele landen namen eraan deel. Tachtig daarvan presenteerden goede voorbeelden, theoretische modellen en vormen van implementatiebeleid. De TV opname van de presentatie van Linkous en alle andere sprekers op het telezorg congres treft u binnenkort aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Internationaal’.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen