Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie in 58 ziekenhuizen

Array

Het aantal ziekenhuizen dat hoofdhuidkoeling aanbiedt tijdens het toedienen van chemotherapie steeg vorig jaar tot 58 locaties. Vijf jaar geleden was deze aanvullende behandeling in slechts acht ziekenhuizen mogelijk. Dit betekent dat patienten nu bijna overal in Nederland terechtkunnen voor deze voorziening.

Hoofdhuidkoeling is een aanvullende behandeling die plaatsvindt tijdens het toedienen van chemotherapie. Het beschermt de haarwortelcellen in de hoofdhuid tijdelijk tegen de effecten van cytostatica. De patient krijgt tijdens de behandeling een koelkap op het hoofd die wordt aangesloten op een speciale koelmachine. Hierdoor neemt de doorbloeding naar de haarwortels in de hoofdhuid af, wat de stofwisseling in de haarwortelcellen verlaagt. Dit verkleint de beschadiging van de haarwortels, en voorkomt of vermindert in veel gevallen de haaruitval bij chemotherapie. Resultaat IKZ Eindhoven
Wetenschappelijk onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) in Eindhoven -in samenwerking met ziekenhuizen uit heel Nederland-  toont aan dat haaruitval door chemotherapie in veel gevallen met behulp van hoofdhuidkoeling wordt voorkomen of verminderd. Patienten zijn doorgaans tevreden over het bereikte resultaat. Het resultaat van de hoofdhuidkoeling is overigens wel afhankelijk van het soort chemotherapie dat de behandelend arts voorschrijft. Haaruitval helemaal uitsluiten kan dus niet. Meestal treedt er ondanks hoofdhuidkoeling altijd enige haaruitval op. De vrees dat hoofdhuidkoeling een risico vormt voor de werking van het medicijn op de tumorcellen in de hoofdhuid blijkt in de praktijk niet gegrond.

Bron: IRC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen