Inkomensverlies personeel academische ziekenhuizen van tafel

Array
Dit is een origineel bericht van ABVAKABO FNV
De cao-voorstellen van de werkgevers van de universitair medische centra, waardoor personeel tot een kwart in salaris zou teruggaan, zijn van tafel. Dat is de uitkomst van een laatste gesprek dat de bonden vandaag met de werkgevers hadden. Met het inslikken van het werkgeversvoorstel is voor de bonden de weg nu weer vrij om door te praten over een nieuwe cao. De acht UMC’s hebben een gezamenlijke cao die geldt voor in totaal 60.000 medewerkers.

Namens de werkgevers had de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) een maatregelenpakket voorgesteld waarin onder andere de onregelmatigheidstoeslag kwam te vervallen en de lonen werden bevroren. De gezamenlijke vakbonden organiseerden daarop cao-bijeenkomsten met het personeel van alle acht universitair medische centra, waar ook een petitie tegen het voorstel getekend kon worden.

Het grootschalige personeelsprotest leidde rechtstreeks tot het intrekken van de NFU-voorstellen. “Een verstandig besluit van de werkgevers”, aldus Marthy Schuurman, onderhandelaar namens de Abvakabo FNV. “Het pakket aan voorstellen dat er lag was voor het personeel volstrekt onacceptabel. Tijdens onze rondgang werd ons dat afgelopen weken oorverdovend duidelijk: stampvolle zalen en ruim 15.000 handtekeningen tegen zo’n dramatisch inkomensverlies.” Half mei gaan de gesprekken tussen NFU en de vakbonden over vernieuwing van de cao weer verder.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo’n 250 cao’s en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen