Minister Schippers gaat gewoon door met stimuleren van de eerstelijn

Array

Er liggen grote kansen voor de eerstelijn. De Minister zet het beleid van haar voorganger met keten-DBC’s voort en wacht de evaluatie daarvan af. Zij wil door het versterken van de eerstelijn de intramurale kosten verlagen. Van belang hierbij is de afschaffing van het egalisatiefonds voor de zorgverzekeraars, dat tot nu toe de instandhouding van intramurale voorzieningen bevordert.

Woorden van deze strekking sprak een opgewekte drs. Elvira van  Eijk, coördinator eerstelijnszorg van het Ministerie van VWS. Zij deed dat op het congres over zorginnovatie in Zeeland, Brabant en Limburg. Dat vond plaats op 17 maart in het Evoluon te Eindhoven. De Stichting Robuust, Brainport Health Innovation en het Julius Centrum hadden dat congres georganiseerd. Zo’n 350 personen namen eraan deel.

Elvira van Eijck benadrukte een vierdeling in de zorgvragen aan de eerstelijn:
1. vragen over gezondheidgedrag en preventie
2. enkelvoudige klachten (bijvoorbeeld bij een griepje),
3. chronische klachten rond één aandoening, bijvoorbeeld diabetes
4. klachten bij Multimorbiditeit. Bij elke vraag hoort een andere zorgorganisatie.

Tot zover dit bericht. u vindt de PPP van drs. Elvira van Eijck binnenkort via www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Gehouden congressen’.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen