Zwaarlijvig? Neem andere darmbacteriën

Array

Mensen die kampen met overgewicht, hebben mogelijk andere darmbacterien dan een slank medemens. Dat stelt Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

De mens heeft onnoemelijk veel bacterien in zijn lichaam: 10 tot de macht 14 stuks – dus een 1 met 14 nullen. Die in de maag en de darm verwerken ons voedsel. De samenstelling van die bacterien verschilt per mens, aldus De Vos. Eeneiige tweelingen hebben bijvoorbeeld grofweg dezelfde bacteriesamenstelling in hun lichaam, ook als ze apart zijn gaan leven. Wetenschappers hebben nu aanwijzingen dat de bacteriesamenstelling in het lichaam van invloed is op onder meer ziekten en zwaarlijvigheid. Toen onderzoekers darmbacterien van een obese muis en een normale muis in steriele muizen inbrachten, werden de muizen met darmbacterien van de obese muis zwaarlijvig en de anderen niet, vertelt De Vos.

Omdat we zoveel bacterien herbergen – we hebben meer bacterien dan lichaamscellen – is onze bacteriehuishouding zeer complex. Veruit de meeste bacterien zijn nog niet genetisch in kaart gebracht, maar er is nu een genome revolution gaande om de functie van bacterien en bacteriegemeenschappen in kaart te brengen, aldus De Vos. De kunst wordt om die enorme datasets met een systeembenadering te analyseren, aldus de hoogleraar, zodat een model ontstaat van de darmbacteriegemeenschappen die de onderzoekers via experimenten dan weer kunnen verbeteren.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een persoonlijk voedingsadvies, gebaseerd op de bacterien in onze darmen. En voor de hardnekkige obesitas-patient komt een wat onsmakelijke behandelmethode in beeld: de poeptransplantatie, of netter gezegd: een bacteriebehandeling. Onderzoek van De Vos met het Amsterdams Medisch Centrum laat zien dat zo’n bacterietransplantatie bij mensen met aanleg voor obesitas een heilzaam effect heeft.

Bron: Wageningen University| Albert Sikkema

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen