Elektronische gegevensuitwisseling in de perinatologie

Array

Een geboortebericht met een druk op de knop. ‘Hoe minder tijd we besteden aan administratie, hoe meer tijd we hebben voor de zwangere client.’ Ook de zorg rondom zwangerschap en geboorte heeft baat bij de toepassing van ict. in eerste instantie voor registratie en onderzoek, in een volgende fase ook voor uitwisseling van informatie tussen zorgverleners.

Het was voorpaginanieuws, een aantal maanden geleden. De babysterfte in Nederland is relatief hoog vergeleken met andere landen in Europa. Onderzoek van het Erasmus MC wees uit dat onvoldoende screening op risicofactoren bij zwangere vrouwen hier een van de belangrijkste oorzaken van is. Het programma e-Perinatologie kan een bijdrage leveren aan de vermindering van de babysterfte. Het programma richt zich op een betere registratie en gegevensuitwisseling in de perinatalogie, de zorg rondom de zwangerschap en geboorte.

De 9 maanden
Inmiddels kunnen vijf verloskundige praktijken gegevens elektronisch aanleveren aan de landelijke databases van RIVM en PRN (Perinatala Registratie Nederland). Verloskundigenpraktijk De 9 maanden uit Harderwijk is er een van. ‘Veel gegevens voor deze databanken versturen we nu automatisch, en dat scheelt werk,’ zegt Ellen Willemsen van De 9 maanden. ‘Hoe minder tijd we besteden aan administratie, hoe meer tijd we hebben voor de zwangere client. Daarnaast verbetert de zorg. Alle gegevens van de zwangerschappen worden centraal verzameld, waardoor je informatie kunt koppelen en goed wetenschappelijk onderzoek kunt doen.’
Eenheid van taal is hiervoor essentieel, aldus Heidi Reijerkerk, manager eerstelijnsverloskunde van Zorg – groep Almere, die ook bij het pilotproject was betrokken. ‘Als we goed willen communiceren, moeten we precies van elkaar weten wat we bedoelen. Er is een dataset ontwikkeld met de meest relevante gegevens en wat die betekenen. Een simpel voorbeeld: als een vrouw rookt tijdens de zwangerschap, willen we dan ook weten hoeveel sigaretten per dag? Over al dat soort kwesties zijn afspraken gemaakt.’De ICT-leverancier van Zorggroep Almere heeft het programma inmiddels ingebouwd in het systeem. De twintig verloskundigen kunnen nu het geboortebericht en de andere relevante berichten met een druk op de knop naar alle noodzakelijke databanken versturen. ‘Het systeem is veiliger én gebruiksvriendelijker. Daarnaast hebben we afspraken gemaakt over het vragen van toestemming. De bijna 1700 clienten die wij jaarlijks bijstaan, gaan vrijwel zonder uitzondering akkoord.’

Lees het volledige artikel in Signaal, het kwartaalmagazine van Nictiz. U kunt u gratis abonneren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen