Exadata gaat Erasmus MC ondersteunen bij DNA-onderzoek

Array

VX Company levert derde Exadata databasemachine in Nederland
VX Company voorziet het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam van een Exadata databasemachine. Met de Exadata machine gaat het EMC flinke stappen maken in het DNA-onderzoek. De geavanceerde databasemachine vertienvoudigd de opslagcapaciteit en verkort query-responsetijden van gemiddeld 12 minuten naar enkele seconden.

Exadata
Bert Grevelink, directeur van VX Company: ‘De overname van Sun Microsystems door Oracle heeft een super machine opgeleverd: Exadata, een geoptimaliseerde database infrastructuur, waarbij software en hardware zijn geïntegreerd in één apparaat. Exadata is een geavanceerde oplossing die met zijn extreme performance, professionele organisaties verder laat excelleren. VX Company is er erg trots op inmiddels al drie Exadata machines in Nederland te hebben afgeleverd.’

Data-explosie door DNA-onderzoek
Prof. Dr. Peter van der Spek, hoogleraar bioinformatica van het Erasmus Medisch Centrum: ‘Het complexe onderzoek naar het menselijk DNA levert enorm veel data op. Een DNA uitlezen doen we in één dag. En niet één keer, we doen dat van dezelfde patient tussen de 40 en 80 keer. Dat levert ongeveer 1,5 TB aan data op. Uitgeprint levert dat een sliert papier op van 250 km lengte. Maak je een vergelijking met ‘gezond’ weefsel, of doe je erfelijkheidsonderzoek, dan levert dat nog eens een veelvoud aan data op.’

 

Van der Spek: ‘DNA-onderzoek is essentieel in de zoektocht naar een medicijn tegen kanker en andere ziektes en aandoeningen. Hiervoor is een professionele ICT-infrastructuur vereist. Om in onze specifieke IT-behoefte te voorzien, zijn wij in zee gegaan met de VX Company. Zij leverden ons de Exadata machine van Oracle, die er voor zorgt dat de tijd van queries drastisch wordt teruggebracht: van 12 minuten naar slechts enkele seconden. Ook onze opslagcapaciteit is enorm verhoogd, deze is met een factor tien toegenomen. Met deze investering is de kans op een medische doorbraak in het DNA-onderzoek weer een stap dichterbij gekomen.’

Over Erasmus MC
Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patientenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patientenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patienten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen