Amsterdamse Care & Cure ondersteunen de transmurale samenwerking met POINT

Array

De zorginstellingen in de regio Amsterdam hebben gezamenlijk besloten het proces van patientenoverdracht te optimaliseren. Per 1 april starten VU Medisch Centrum, AMC, Bovenij Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en zeven care-organisaties met de digitale patientenoverdracht via het Elektronisch Overdrachtsdossier POINT. Voor de implementatie is in maart het contract getekend tussen Techxx en Stichting Elektronisch Zorg Dossier Amsterdam (EZDA).

In de regio Amsterdam worden 14.000 patienten per jaar overgedragen vanuit het ziekenhuis naar zorginstellingen. Om het proces van organisatie van de transfer en overdracht van informatie transparant, snel en op een patientvriendelijke wijze digitaal te ondersteunen is gekozen voor het E-Overdrachtsdossier POINT (Punt voor Overdracht, Informatie, Naslag en Transfers). Nadat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in mei 2010 is gestart met POINT, heeft EZDA in opdracht van de Amsterdamse cure en care instellingen het project uitgevoerd om POINT in de gehele regio te implementeren.

Regionale overlegtafel
Op basis van zowel de regionale als per instelling opgestelde business cases zijn de voordelen van de digitale overdracht voor instelling en patient in kaart gebracht. “De voorbereiding van de implementatie van POINT heeft een overlegtafel op het gebied van de zorgoverdracht in de regio tot stand gebracht. Het overdrachtsproces hebben we in een projectgroep en een stuurgroep afgestemd en gestroomlijnd. POINT zal de communicatie onderling optimaliseren en de toewijzing van patienten sneller en transparant laten verlopen. Door de procesoptimalisatie beogen wij ook ligduurverkorting te realiseren”, aldus Jeroen Straatman, directeur van EZDA.

Betrokken partijen
Het VU Medisch Centrum, AMC en het BovenIJ Ziekenhuis starten als eerste ziekenhuizen met de implementatie. Deze ziekenhuizen dragen 8.000 patienten op jaarbasis over. Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Slotervaart Ziekenhuis, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Ziekenhuis Amstelland staan op de nominatie om te volgen. Als care instellingen in Amsterdam starten Evean, Amsta, ZGAO, Osira Amstelring, Cordaan, Leven en Zorg en Buurtzorg Amsterdam.

EZDA
EZDA is een samenwerkingsverband van een groot aantal Amsterdamse zorgaanbieders, zorgverzekeraar Agis, GGD, Clienten Belang Amsterdam en de gemeente Amsterdam. EZDA heeft als doelstelling elektronische informatie-uitwisseling tussen de partijen en met patient te ondersteunen en te verbeteren. In het komende jaar zal met POINT worden gewerkt en zullen de transmurale processen verder verbeterd worden.

Toelichting POINT
Sinds de invoering van POINT in de regio Den Haag in 2007 is het aantal gebruikende zorgprofessionals en daarmee het aantal transferdossiers aanzienlijk gestegen. Door gezamenlijke digitale uniforme overdracht zijn aanzienlijke kwaliteitsverbeteringen, efficientie en tijdbesparing in het transferproces gerealiseerd. In 2010 verzorgden meer dan 500 zorgorganisaties, zowel ziekenhuizen als verpleeg- en verzorgingsinstellingen, samen de overdracht met POINT. Het aantal gebruikers kwam hiermee op meer dan 5.000 zorgprofessionals.

Recente artikelen