Kwaliteit van zorg gaat omhoog bij minder “muda”

Array

Van 5 tot en met 8 april werd in Amsterdam uitgebreid gesproken over kwaliteit en veiligheid in gezondheidszorg op het International Forum for Quality and Safety in Healthcare. Leidinggevend Julius onderzoeker dr. Henk van Stel was erbij. Hij bericht: “Deelnemers toonden overtuigend aan dat verbeteren van de kwaliteit van zorg niet altijd meer moet kosten zoals we gewend zijn te denken. Maureen Bisognano (CEO van het Institute for Healthcare Improvement) richtte zich sterk op ‘waste reduction’: kijk met een scherpe blik naar je processen en verwijder tijd- en mankracht verslindende activiteiten die niets opleveren voor de zorg van de patient.

Ze gebruikte de Japanse term ‘muda’ die zoveel betekent als ‘silly nothingness’. Ze bedoelde met ‘waste reduction’ niet dat professionals in de zorg bewust fouten maken of letterlijk veel afval produceren: ze bedoelde dat er veel onnodige inefficienties in zorgprocessen zitten die verlies aan tijd (zowel voor patienten als voor zorgverleners) en geld veroorzaken. Een van de aanwezigen reageerde dat er vertalingen voor de term ‘muda’ nodig zijn.” Wie weet een goede Nederlandstalige term die het begrip ‘muda’ kort en krachtig beschrijft? Degene met de beste inzending ontvangt een boekenbon en eeuwige roem.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen