Nieuwe pacemaker is MRI-bestendig

Array

Cardioloog Marco Götte: "De nieuwe pacemaker is een hele verbetering voor patienten en behandelaars."

Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis maakt voortaan gebruik van een MRI-bestendige pacemaker. Het voordeel van dit nieuwe type is dat patienten er ook mee in de MRI-scan kunnen. Tot op heden was dit niet mogelijk vanwege het sterke magneetveld en de radiogolven die bij een MRI-scan gebruikt worden.

“Naar schatting driekwart van de patienten met een pacemaker zal een keer in hun leven vanwege hun gezondheidstoestand een MRI-scan moeten ondergaan”, legt cardioloog Marco Götte uit. “Tot nu toe was een MRI-scan bij een patient met een pacemaker niet mogelijk vanwege het risico op het optreden van ritmestoornissen door ontregeling van de pacemaker of kans op schade aan de pacemaker zelf. Ook de metalen draden van de pacemaker die in verbinding staan met het hart, konden bij het scannen verhit raken met weefselbeschadiging als gevolg.”

De nieuwe pacemaker is niet gevoelig voor de effecten van het magneetveld van een MRI-scan. De pacemaker wordt voor het onderzoek in een MRI-veilige stand geprogrammeerd. Hiermee wordt de pacemaker feitelijk immuun voor de effecten van de scanner. De handeling is eenvoudig. Zodra het MRI-onderzoek heeft plaatsgevonden, wordt de pacemaker weer in de oorspronkelijke programmering teruggezet.

Diagnostiek met MRI

Marco Götte: “De nieuwe pacemaker is een hele verbetering, zowel voor patienten als voor behandelaars. Een MRI-scan wordt vaak door specialisten zoals oncologen, neurologen, orthopeden aangevraagd. Patienten met een conventionele pacemaker kunnen dit onderzoek niet ondergaan. En dat terwijl de MRI-scan soms het enige alternatief is om de juiste diagnose te kunnen stellen of een behandeling te kunnen uitvoeren. Met de komst van deze nieuwe ‘MRI-conditional pacemakers’ vervalt de beperking en kunnen patienten met een pacemaker-indicatie veilig een MRI-scan ondergaan.”

Bron: HagaZiekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen