Resultaten medisch onderzoek mensen verplicht openbaar

Array

wetsvoorstel
Resultaten van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen verplicht openbaar? Volksgezondheidsminister Schippers vindt voorlopig van niet: verder gaan dan de Europese richtlijn is slecht voor de concurrentiepositie van Nederland. De oplossing van de minister is inzetten op aanscherping van de Europese richtlijn.

250.000 mensen per jaar doen als proefpersoon mee aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. In veel gevallen is de informatie aan proefpersonen onvoldoende. Mensen mogen bij onderzoek niet blootstaan aan onaanvaardbare risico’s, aldus Van Gerven (SP). Bestaat er voldoende toezicht op dergelijk onderzoek? Zijn proefpersonen verzekerd tegen gezondheidsproblemen? Ook voor Smilde (CDA) staat de veiligheid van proefpersonen voorop. Proefpersonen moeten goede, onafhankelijke informatie over het onderzoek krijgen, vindt ook Klijnsma (PvdA). De algemene informatie aan patienten is goed, reageert minister Schippers.

Openbaar
Resultaten van onderzoek met mensen moeten altijd openbaar worden gemaakt, vinden Klijnsma en Van Gerven. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat bijwerkingen van medicijnen bekend zijn. Minister Schippers is er niet happig op en wijst op de internationale concurrentiepositie van Nederland. Het bij wet verplichten tot openbaarmaking gaat immers verder dan de Europese richtlijn. Bovendien maakt de farmaceutische industrie zelf afspraken om onderzoeksresultaten te openbaren. De minister is wel bereid om zich in te zetten voor een Europese verplichting tot openbaarheid.

Bron: Tweede Kamer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen