Balans tussen hygiëne en huiselijkheid

Array

Hygiene in verpleeghuizen getest
De hygiene in verpleeghuizen kan beter, stelt de Consumentenbond. ActiZ heeft een instrument voor zelfdiagnose van infectiepreventie in zorgorganisaties en daarbij behorende training voor haar leden ontwikkeld.

De consumentenbond geeft 40% van de 37 onderzochte verpleeghuizen een onvoldoende voor hygiene. Dat is zorgelijk en ActiZ neemt dit signaal serieus. Er is een helpdesk infectiepreventie voor de leden van ActiZ en ActiZ heeft in samenwerking met een hygienist een handzaam instrument ontwikkeld voor zelfdiagnose op gebied van infectiepreventie. Deze is gebaseerd op de lijst die ook door de consumentenbond gebruikt is.  De hygienist biedt daarnaast een bijbehorende training. Hiermee ondersteunt ActiZ haar leden om hygiene te toetsen en waar nodig te verbeteren.

Balans
Het monitoren van hygiene is onderdeel van goed risicomanagement, stelt ActiZ. Risicomanagement houdt in dat zorgorganisaties afwegen welke risico’s er in een zorgorganisatie zijn op gebied van veiligheid, waaronder infectiepreventie valt, en welk beleid nodig is om de risico’s te minimaliseren. Een spanningsveld daarbij is dat zorgorganisaties voortdurend de afweging moeten maken of het voorkomen van alle risico’s de kwaliteit van leven niet belemmert. Zij moeten zorgen voor een balans tussen leefbaarheid en veiligheid. Een verpleeghuis is ook een plek waar mensen wonen en dat moet niet zo klinisch worden, dat bewoners zich er niet meer thuis kunnen voelen.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen