Innovatieve opleidingen en nieuwe beroepen in de zorg

Array

Bekwaam is bevoegd.
Het is noodzakelijk zorgprofessionals zoals artsen en verpleegkundigen anders op te leiden om ze voor te bereiden op de vraag naar zorg van morgen. Dit geldt zowel voor de initiele scholing als voor de bij- en nascholing. Bevoegdheid tot het verrichten van handelingen moet niet langer voortvloeien uit een eenmaal verkregen beroepstitel, maar uit bewezen bekwaamheid. Dit is de kern van het advies Bekwaam is bevoegd, innovatieve opleidingen en nieuwe beroepen in de zorg van de Raad voor de Volkgezondheid en Zorg (RVZ) dat vandaag verschijnt.

De patient 2.0 lijkt niet op de traditionele zieke; ongezondheid is steeds minder een incident en steeds vaker een blijvende aandoening. De patient is bovendien niet langer een lijdend voorwerp, maar een meewerkend voorwerp. De dokter en verpleegkundige 2.0 werken samen met die patient en met collega’s uit de zorgketen. “Handelingen moeten worden verricht door de professional met de meeste vaardigheid en niet die met de meeste ‘strepen’. Dat maakt de zorg beter en goedkoper en het werken in de zorg interessanter.” aldus voorzitter van de RVZ Rien Meijerink. Daarom adviseert de RVZ om bevoegdheden niet meer af te geven voor de eeuwigheid, maar regelmatig opnieuw te toetsen.

De noodzakelijke veranderingen in de gezondheidszorg leiden ook tot een andere organisatie. De ‘spreekkamer’ blijft bestaan voor de diagnose maar daarnaast komen er meer ‘werkplaatsen’ voor de procesmatige behandeling volgens vaste protocollen. De behandeling en begeleiding van patienten met meerdere (chronische) aandoeningen wordt georganiseerd in ‘netwerken’. Dit vraagt naast de bekwaamheid tot medische handelingen om agogische, communicatieve en samenwerkingsvaardigheden. Door de veranderingen in de inhoud van de zorg en de benodigde kennis en kunde, zullen ook de vaste beroepsdomeinen veranderen in een systeem van noodzakelijke competenties. In het nieuwe zorgonderwijs staan die competenties centraal.

Enkele aanbevelingen uit het advies Bekwaam is bevoegd zijn:
o Stimuleer taakherschikking en ruim hindernissen daarvoor uit de weg;
o Stimuleer patienten tot zelfmanagement en zelfzorg;
o Baseer het zorgonderwijs consequent op het verwerven van competenties;
o Maak bij- en nascholing verplicht voor periodieke herregistratie van alle art. 3 beroepen.

Bron: RVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen