Muziektherapie i.p.v. slaappillen bij psychiatrische patiënten

Array

Slaapmiddelen zijn een oplossing voor acute problemen, maar langdurig gebruik heeft een averechts effect. Psychiatrisch verpleegkundige Gerrit de Niet ontdekte dat veel psychiatrische patienten met slaapproblemen goed kunnen inslapen met rustgevende muziek.

Dat ook niet-farmacologische interventies helpen bij slaapproblemen is bij veel groepen onderzocht, maar niet bij psychiatrische patienten. De Niet onderzocht alternatieven die nauwelijks extra tijd vergen voor toediening en instructie en waarvoor niet veel extra kennis nodig is: luisteren naar muziek, de stimuluscontrole en de reguliere behandeling met zorg en medicatie.

Psychiatrisch verpleegkundigen kunnen de muziektherapie effectief toepassen, maar dat vraagt wel een omslag in denken. De beroepsbeoefenaars hechten veel waarde aan hun eigen klinische expertise en de ervaringen van de beroepsgroep, en moeten leren om ook resultaten van wetenschappelijk onderzoek te integreren in de behandelpraktijk.

Biografie
Gerrit de Niet (Scheveningen, 1960) studeerde verplegingswetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is betrokken (geweest) bij het onderwijs aan verpleegkundigen; als tijdelijk praktijkbegeleider, als tijdelijk docent en in examencommissies. Hij is thans waarnemend opleider van de opleiding tot verpleegkundig specialist-GGZ. Hij werkt bij Pro Persona (Wolfheze). Zijn promotie is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Promovendus: de heer drs. G.J. de Niet
Titel proefschrift: Between dream and sleep. Towards evidence based nursing care for sleep problems
Faculteit: Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promotors: De heer prof. dr. G.J.M. Hutschemaekers, de heer prof. dr. T. van Achterberg
Copromotors: Mevrouw dr. B.G. Tiemens (Pro Persona)
Datum: dinsdag 3 mei 2011, 3:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen