Donatie van € 500.000 voor studie naar Baclofen; anti-verslavingsmedicijn

Array

Een betrokken gever heeft een half miljoen euro gestoken in een Fonds op Naam binnen het Amsterdams Universiteitsfonds, bedoeld voor een wetenschappelijke studie naar het effect van een medicijn op alcoholverslaving. UvA-hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie prof. dr. Reinout Wiers leidt het onderzoek.
De anonieme donateur kwam enige tijd geleden in aanraking met het boek ‘Het einde van mijn verslaving‘ van Olivier Ameisen. Ameisen, een briljant cardioloog én alcoholverslaafde, beschrijft in het boek hoe hij de ene na de andere mislukte therapie volgt en uiteindelijk stuit op wetenschappelijke artikelen over het effect van baclofen op verslaving. Het grootste deel van deze artikelen gaat om dierstudies, maar dat weerhoudt Ameisen er niet van om de proef op de som te nemen. Hij probeert het medicijn, een spierverslappend middel bedoeld voor patienten met angststoornissen, zelf en schrijft zichzelf steeds hogere doses voor. Op een gegeven moment bleef het verlangen naar alcohol achterwege, en geneest hij na vele jaren van zijn verslaving.

Probleem voor financiering van het onderzoek is is dat het patent al lang van het middel af is en daardoor economisch minder interessant is. Door de anonieme donateur is onderzoek toch mogelijk.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de SolutionS verslavingskliniek, die het onderzoek ook ondersteunt. Wiers noemt het onderzoek naar het middel klinisch relevant en theoretisch interessant, helemaal omdat er erg weinig medicatie voorhanden is tegen (alcohol)verslaving.

Wiers begint met een simpele studie waarbij het medicijn in oplopende doses aan alcoholverslaafde proefpersonen wordt gegeven; een placebogroep ontvangt tegelijkertijd een nepmedicijn. Tijdens het onderzoek bestudeert Wiers ook de effecten van het medicijn op verschillende genotypen. ‘Daardoor hoopt hij straks te kunnen voorspellen voor welk genotype het middel wél, en voor welke groep het niet werkt. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat alleen alcoholverslaafden met angstproblemen baat hebben bij het medicijn, dat oorspronkelijk is geregistreerd als middel tegen angststoornissen. Wiers start in januari 2011 met het onderzoek.

Bron: UVA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen