Prezens eerste klant voor eerstelijns screeningsportaal

Array

ScreenQuest gelancerd voor screening ten behoeve van vroeginterventie
Prezens, onderdeel van GGZ inGeest, is aan de slag gegaan met het nieuwe screeningsportaal. Dit nieuwe portaal is een instrument voor snelle screening van clienten in de eerstelijn en een extra ondersteuning voor de POH-GGZ. Met ScreenQuest wordt Routine Outcome Monitoring (ROM) ingezet en de Web Screener QuestManager (WSQ). De eerste ervaring van Prezens met dit nieuwe portaal is positief.

Prezens biedt laagdrempelige ondersteuning, dichtbij huis. Bij de methode van Prezens krijgen de clienten zo snel mogelijk de regie over hun eigen leven op een manier die dicht bij de client staat. Prezens is onderdeel van GGZ inGeest en werkt nauw samen met het VUmc en huisartsen. Prezens biedt hierin preventie, advies en kortdurende behandeling. De huisarts houdt de regie over de hulpverlening en de zorg voor de client. Op verzoek van de huisarts onderzoekt Prezens welke problemen aan de orde zijn. Om hierbij een snelle en goede screening te doen wordt er gebruik gemaakt van ScreenQuest.

ScreenQuest is ontwikkeld door \’n softwarebedrijf in samenwerking met Prezens. De applicatie is een eenvoudig product dat gemakkelijk in gebruik is voor zowel de behandelaar als de client. Vragenlijsten kunnen direct in de wachtruimte ingevuld worden via een computer of iPad. De resultaten worden vervolgens op een mooie grafische wijze weergegeven waardoor de testuitslagen in één oogopslag goed zichtbaar zijn.

De testen zijn op basis van de WSQ met onderliggende specifieke klachtenlijsten. De WSQ, ontwikkeld door prof. A. van Straten van de Vrije Universiteit, is een screenende vragenlijst die op verschillende gebieden, zoals angst, depressie en middelengebruik, een screening uitvoert.

“ScreenQuest is een belangrijk instrument voor client en hulpverlener om snel zicht te krijgen op psychische klachten” aldus Marcel Dijkens van Prezens. “Een korte screeningslijst helpt om de hoofdklacht te definieren, en focus voor behandeling vast te stellen. Met Routine Outcome Monitoring kan de behandeling worden gevolgd en het effect worden gemeten. Wij zetten ScreenQuest ook in bij de GGZ ondersteuning in huisartsenpraktijken waarbij de POH-GGZ actief gebruik maakt voor een eerste screening”.

ScreenQuest is een belangrijke toevoeging in de eerstelijn. Het is een goede ondersteuning in het werk van de POH-GGZ en het maakt het makkelijker om klachten van clienten al direct in de eerstelijn goed in kaart te brengen. Op die manier kan er snel en goed een beslissing genomen worden voor behandeling of het eventueel doorsturen van de client naar de tweedelijn. ScreenQuest is een screeningsportaal wat niet alleen bedoeld is voor de Geestelijke Gezondheidszorg maar ook voor andere doeleinden ingezet kan worden.

Recente artikelen