Koninklijke onderscheidingen voor inzet orgaandonatie

Array

Peter van Roosmalen en Piet Legerstee ontvangen lintje voor bewezen diensten
Op 29 april jl. ontvingen Peter van Roosmalen en Piet Legerstee een Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. Zij werden onder andere geeerd voor hun tomeloze inzet op het gebied van orgaandonatie en –transplantatie in Nederland. Van Roosmalen en Legerstee zetten zich al jaren belangeloos in voor respectievelijk de Stichting Nationaal Donor Monument en de Stichting Transplantatie NU! Beide stichtingen zijn trots dat de bijzondere maatschappelijke inspanningen van deze vrijwilligers zijn erkend door middel van een Koninklijke Onderscheiding.

Piet Legerstee (62) werd onderscheiden op grond van zijn inspanningen bij de Stichting Transplantie NU! (STNu!), een overkoepelende organisatie op het gebied van de transplantatieproblematiek in Nederland. Burgemeester Bakker van Hilversum decoreerde Legerstee als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds de oprichting van de STNu! elf jaar geleden is Legerstee een constante factor geweest. Als (bestuurs)lid heeft hij zeer actief richting gegeven aan de organisatie met als doel het aantal orgaan- en weefseltransplantaties te vergroten. Toen Legerstee in 2003 zelf een levertransplantatie onderging, ontstond het idee om een Nationaal Donor Monument op te richten en initieerde hij de Stichting Nationaal Donor Monument om dit idee te realiseren. Het monument, dat in de herfst van 2011 wordt onthuld, wordt een plek waar getransplanteerden hun anonieme donor kunnen bedanken. Daarnaast is het monument bedoeld als gedenkplaats en ontmoetingsplaats voor de nabestaanden van donoren.

 

Peter van Roosmalen (62) werd op het gemeentehuis van ’s-Hertogenbosch verrast door burgemeester Rombouts, die hem onderscheidde als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Roosmalen vierde vorig jaar zijn 40-jarig jubileum bij de gemeente, waar hij onder andere actief is voor het behoud van de vestingwerken. Zijn inzet gaat daarbij verder dan alleen de stad ’s-Hertogenbosch, want hij is ook voorzitter van de internationale vereniging van vestingsteden (Walled Towns Friendship Circle). De afgelopen jaren heeft Van Roosmalen zich ook op andere vlakken verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Zo is hij sinds zes jaar voorzitter van de PvdA in zijn woonplaats Mierlo, en heeft hij zijn bestuurlijke kwaliteiten jarenlang ingezet voor de Nederlandse paardensportwereld. Zijn eigen dubbele longtransplantatie in 2008 was aanleiding om zich in te zetten voor meer orgaandonoren. Hij kwam in contact met de Stichting Nationaal Donor Monument, waar hij sinds drie jaar op enthousiaste wijze het voorzitterschap vervult.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen