App voor huiselijk geweld en kindermishandeling

Array

Verpleegkundigen en andere zorgverleners kunnen nu een app met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling downloaden. De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS en werd vorige week gepresenteerd door staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.

De app, een applicatie die je op je mobiele telefoon kunt installeren, geeft stapsgewijs aan wat hulpverleners kunnen ondernemen als ze huiselijk geweld of kindermishandeling vermoeden. Ook biedt de app de mogelijkheid om direct met de juiste instanties in contact te treden. De app is gratis te downloaden voor de iPhone en iPad via de App Store. Binnenkort komt er ook een versie voor de Android-telefoons.

Verplichte meldcode
Het ministerie heeft de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld ontwikkeld om professionals een stappenplan te bieden dat zij kunnen gebruiken als ze vermoedens van mishandeling hebben. Momenteel is er een wet in voorbereiding die het gebruik van de meldcode verplicht stelt. Naar verwachting wordt deze voor de zomer van 2011 aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Meldcode verpleegkundigen
Beroepsvereniging V&VN heeft in februari een meldcode speciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden gepresenteerd, die moet ondersteunen in de aanpak van kindermishandeling of huiselijk geweld.

Bron: Google/Nursing/Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen