Stresshormoon cortisol speelt waarschijnlijk een rol bij depressie

Array

Er zijn sterke aanwijzingen dat het stresshormoon cortisol een rol speelt bij depressie. Onduidelijk is welke rol precies. De hoeveelheid cortisol in bloed, speeksel of urine is namelijk niet betrouwbaar te meten. Dr. Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum heeft een nieuwe methode ontdekt om cortisol in het hoofdhaar te meten.

Eén op de zes Nederlanders krijgt ooit in zijn leven een ernstige depressie. Maatschappelijk gezien is depressie één van de duurdere ziekten: jaarlijks kost de zorg voor depressie ruim € 750 miljoen. De winst die te behalen is door betere behandelingen is dan ook enorm.

Van Rossum ontdekte dat in het hoofdhaar iemands daadwerkelijke cortisolspiegels betrouwbaar zijn terug te vinden, omdat ‘gegevens’ maandenlang in het hoofdhaar bewaard blijven.Die gegevens gaat zij nu combineren met de genetische factoren van de betrokken 2320 depressieve patienten. Daarvan is eerder aangetoond dat die de individuele stressgevoeligheid beïnvloeden. In het onderzoek wordt bekeken welke gevolgen de cortisolspiegel en genetische gevoeligheid hebben op het verloop van het ziektebeeld. Het onderzoek kan leiden tot een betere behandeling van depressie. Een patient met een hoog dan wel laag cortisolgehalte kan baat hebben bij middelen die het stresshormoon kunnen reguleren.

Bron: Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen