Griep stimuleert de verspreiding van pneumokokken 03-05-2011

Array

UMC St Radboud
Virusinfectie bevordert kans op kolonisatie door potentiele ziekteverwekker
De pneumokokbacterie die oor-, long- en hersenvliesontsteking veroorzaakt, verspreidt zich met hulp van het griepvirus. Dat blijkt uit onderzoek dat Dimitri Diavatopoulos, microbioloog in het UMC St Radboud, heeft gepresenteerd op The Society for General Microbiology in Engeland. Mogelijk is bestrijding van het griepvirus een interessante optie om de verspreiding van pneumokokken bij jonge kinderen terug te dringen.

De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) is een bacterie die bij tachtig procent van de jonge kinderen in neus en keel is te vinden. Meestal levert dat geen probleem op en bij oudere kinderen is de bacterie nog maar bij een op de tien kinderen aanwezig. Toch veroorzaakt de bacterie soms een ernstige oor-, long-, of hersenvliesontsteking. Jaarlijks overlijden ruim anderhalf miljoen kinderen aan de gevolgen van zo’n pneumokokinfectie, vooral in ontwikkelingslanden.

Gevoeliger voor de pneumokok
“Verschillende onderzoekers hebben al eerder gewezen op een verband tussen de pneumokok en het griepvirus”, zegt Dimitri Diavatopoulos. “Zo is bekend dat mensen die een dubbele infectie oplopen met de pneumokok en griep, een groter dan gemiddeld risico lopen om ziek te worden van de pneumokok. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een gestoorde afweer zijn daar extra gevoelig voor. Wij laten nu in een muizenmodel zien dat het griepvirus – het influenza A virus – ook een essentiele rol speelt bij de verspreiding van de pneumokok. Zonder griepinfectie zien we geen verspreiding van de pneumokok naar andere muizen. Maar zodra we alle muizen met influenza A infecteren, vindt wél verspreiding plaats. Als we vervolgens met antistoffen het griepvirus neutraliseren, blijkt dat ook de pneumokok niet meer wordt overgedragen.”

Het onderzoek toont aan dat een griepinfectie de overdracht van de pneumokok naar nog onbesmette muizen stimuleert. Dat gebeurt waarschijnlijk op twee manieren. Diavatopoulos: “We denken dat het griepvirus aan de ene kant de groei van de pneumokokbacterie in de keel- en neusholte bevordert, waardoor deze muizen meer bacterien verspreiden. Aan de andere kant lijkt het griepvirus de afweer van nog niet besmette muizen te ondermijnen, waardoor ze gevoeliger worden voor besmetting met de pneumokok.”

Bacteriebestrijding door aanpak griepvirus
De resultaten van het onderzoek – deels eerder gepubliceerd in The FASEB Journal – maken volgens Diavatopoulos een effectievere bestrijding van ernstige pneumokokinfecties in jonge kinderen mogelijk. “Bij griepepidemieen kun je in kinderziekenhuizen de verspreiding van griepvirussen proberen te blokkeren, om zo de kans op long- en hersenvliesontstekingen door pneumokokken te verkleinen.”

Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen