Belangrijke omslag in denken over Prikkelbare Darm Syndroom

Array

Nieuwe multidisciplinaire richtlijn Prikkelbare Darm Syndroom: belangrijke omslag in denken over PDS
De Multidisciplinaire Richtlijn (MDR) Diagnostiek en Behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is recent gepubliceerd. Ook is er een patientenversie van deze richtlijn.

Een medisch-specialistische richtlijn is een binnen de beroepsgroepen overeengekomen gedragslijn voor doelmatige zorg en moet leiden tot een verbetering van de diagnose en behandeling, rekening houdend met de klachten en wensen van de patient.

De vorige richtlijn voor Prikkelbare Darm Syndroom was verouderd en gold alleen voor de huisarts. De nadruk werd gelegd op stress, terwijl dat helemaal niet de oorzaak is van PDS. Het advies aan PDS-patienten om vezelrijk te eten is achterhaald. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat onoplosbare vezels in volkoren producten extra klachten kunnen geven. Antidepressiva – als middel om de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren – en probiotica kunnen nu ingezet worden bij PDS.

 

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) nam het initiatief tot het samenstellen van een nieuwe, multidisciplinaire richtlijn voor PDS. De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) was, naast diverse beroepgroepen (artsen, dietisten) vertegenwoordigd in de werkgroep. Hierdoor heeft het patientenperspectief een zeer belangrijke plaats gekregen in de richtlijn.

 

De richtlijn betekent niet dat alles over PDS wetenschappelijk voldoende onderzocht en bewezen is. Ervaringen in de praktijk blijken soms totaal anders te zijn. Van geen enkel voedingsmiddel is wetenschappelijk aangetoond dat PDS-patienten er niet tegen zouden kunnen, terwijl de praktijk leert dat veel PDS-patienten dezelfde voedingsmiddelen, zoals gasvormende voedingsmiddelen, mijden. Dit is nu wel in de richtlijn opgenomen.

 

PDS heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Men ervaart lichamelijke beperkingen en heeft vaak minder energie. Onbegrip uit de omgeving is daarbij een groot probleem. De arts dient daarom de patient en de klachten serieus te nemen. Een duidelijk oorzaak van PDS ontbreekt nog steeds, maar dat betekent niet dat PDS ‘tussen de oren’ zit. De richtlijn maakt korte metten met dit oude denken.

 

De PDS Belangenvereniging is optimistisch over de richtlijn. De patientenvereniging verwacht een omslag in denken over PDS. Van belang is dat PDS nu kan worden vastgesteld op grond van criteria, terwijl vroeger PDS een restcategorie was door uitsluiting van andere aandoeningen. Aangezien PDS helaas niet te genezen is, ligt de nadruk nu gelukkig op een goede uitleg van het chronische ziektebeeld en een goede omgang met PDS. De nieuwe richtlijn is dan ook een grote stap voorwaarts, voor zowel patienten als beroepsorganisaties.

 

De PDSB is verheugd dat de richtlijn op brede instemming kan rekenen en dat de volgende organisaties met de richtlijn gaan werken: Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging van Dietisten, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlands Huisartsen Genootschap en de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging.

 

Op www.pdsb.nl/nieuws en www.pdsb.nl/pds_wat_is_dat zijn zowel de uitgebreide artsenversie als de patientenversie (15 blz.) van de richtlijn als pdf te downloaden.

Bron: PDSB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen