Te vroeg geboren baby’s normale hoeveelheid glucose toedienen

Array

Ook al krijgen te vroeg geboren baby’s een overmaat aan glucose toegediend, toch blijft het proces van glucosevorming in hun bloed doorgaan. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Shaji Kurian Chacko. Dit inzicht kan helpen de infuusvoeding aan te vroeg geborenen te verbeteren en te hoge en te lage bloedsuikerspiegels te voorkomen.

Voor zijn onderzoek ontwikkelde Chacko een eenvoudige methode om de glucosevorming in het bloed te meten, gebaseerd op massaspectrometrie. De promovendus stelt vast dat het proces van glucosevorming bij te vroeg geborenen niet geregeld wordt door de insuline- of glucosespiegel in het bloed. Te vroeg geborenen die in de eerste levensdagen hun voeding via het infuus ontvangen, moeten een glucosehoeveelheid toegediend krijgen die overeenkomt met het glucoseverbruik onder normale omstandigheden, stelt Chacko.

Ook stelt Chacko vast dat bij vrouwen die borstvoeding geven en een langere periode (42 uur) geen voeding krijgen, de behoefte aan glucose in het bloed wordt gedekt door de nieuwvorming van glucose. In een muizenstudie ontdekte de promovendus dat het hormoon ghreline een rol speelt in de regulatie van de glucosevorming en het vrijmaken van glucose uit de glycogeenvoorraad in de lever. Deze ontdekking kan van belang zijn voor patienten met overgewicht, die een bypass van de maag ondergaan.

Shaji Kurian Chacko ( Kerala, India, 1969) studeerde Medical Science in Houston (USA). Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Children’s Nutrition Research Center, Houston, Texas en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Amerikaanse fondsen NIH en USDA. Chacko blijft werkzaam als onderzoeker in Houston.

Rijksuniversiteit Groningen
In vivo estimation of gluconeogenesis
Datum: 25 mei 2011
Promotie: dhr. S.K. Chacko, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: In vivo estimation of gluconeogenesis
Promotor(s): prof.dr. P.J.J. Sauer, prof.dr. A.L. Sunehag
Faculteit: Medische Wetenschappen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen