Klinische consequenties van immunogeniciteit

Array

Margret Bartelds laat in haar promotieonderzoek zien dat patienten die antistoffen maken tegen geneesmiddelen geproduceerd met behulp van biotechnologie ondanks behandeling een hoge ziekteactiviteit houden en slechts zelden in remissie komen.

Biologicals, geneesmiddelen geproduceerd met behulp van biotechnologie, zijn kostbare medicijnen die in toenemende mate worden voorgeschreven bij verscheidene ziektebeelden en een grote impact hebben op de gezondheidszorg, zowel qua behandelingsopties als qua farmaco-economische consequenties. Biologicals hebben gezorgd voor enorme therapeutische vooruitgang Hiertoe behoren ook de monoklonale antistoffen die heel specifieke ziekteprocessen kunnen beïnvloeden. Biologicals hebben voor een enorme verbetering gezorgd in de behandeling van ziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn en bepaalde vormen van kanker. Aandoeningen waarvoor vroeger geen goede behandeling was, kunnen nu succesvol worden behandeld.

Behandeling met biologicals kan een immuunrespons opwekken Deze therapeutische eiwitten worden echter niet door iedereen goed verdragen. Bij een deel van de patienten gaat het afweersysteem antistoffen maken tegen de biologicals. Dit immuunrespons heet ’immunogeniciteit’. Door de vorming van antistoffen neemt de concentratie van de biological in het bloed af. Hierdoor neemt de werkzaamheid van de medicijn af.

Monitoren van immunogeniciteit: betere behandeling?
Naast de slechtere behandelingsresultaten beschrijft Bartelds dat immunogeniciteit consequenties kan hebben voor een volgende behandelstap Het meten van de ontwikkeling van antistoffen kan iets zeggen over of een volgende behandelingsstap effectief zal zijn of niet. Tevens beschrijft zij dat de omvang van een immuunrespons afhangt van patient- en omgevingsfactoren. Beide factoren kunnen leiden tot een hogere kans op het ontwikkelen van antistoffen bijvoorbeeld tegen een volgende biological waarmee wordt behandeld. Bartelds adviseert voor de behandeling met biologicals dat de vorming van antistoffen nu wordt gemeten door de behandelend medisch specialist, in de klinische praktijk gebeurt dit nu namelijk nog niet. Medische specialisten en patienten zouden dan mogelijk betere en effectievere behandelingsresultaten kunnen boeken met deze kostbare middelen.

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

Startdatum: 18-05-2011
Tijd: 13.45
Locatie: Aula
Titel: Clinical implications of immunogenicity
Spreker: G.M. Bartelds
Promotor: prof.dr. B.A.C. Dijkmans prof.dr. L.A. Aarden
Onderdeel: VU medisch centrum
Wetenschapsgebied: Medisch
Evenementtype: Promotie

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen