LUMC verwelkomt 4.000ste deelnemer in onderzoek naar overgewicht

Array

Vorige week heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de 4.000ste deelnemer ontvangen in een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van ziekten bij mensen met overgewicht of obesitas. Onderzoekers die betrokken zijn bij deze zogenaamde NEO studie willen een antwoord vinden op de vraag waarom de ene persoon met overgewicht (medische) complicaties krijgt, en de ander niet.
“Doordat mensen met overgewicht en obesitas meer risico lopen op allerlei aandoeningen, hebben veel afdelingen van het LUMC met deze groep te maken”, aldus prof. dr. Frits Rosendaal. “Tien afdelingen hebben hun krachten gebundeld in de zogenoemde  NEO studie, zodat ze niet allemaal in een eigen laboratorium of met een eigen patientengroep hoeven uit te zoeken waarom en hoe die ziektes bij dikke mensen ontstaan.” Het is de bedoeling dat over twee jaar 6.000 deelnemers aan het onderzoek hebben deelgenomen. “We zoeken dus nog 2.000 deelnemers!” aldus Rosendaal.

In Leiden en omstreken worden mensen tussen de 45 en 65 jaar aangeschreven en uitgenodigd om mee te doen aan de NEO studie. Ook worden deelnemers via hun huisarts uitgenodigd of kunnen zichzelf aanmelden via onderstaand telefoonnummer of website. De komende maanden kunnen naast mensen met overgewicht ook mensen met een normaal gewicht meedoen aan de NEO studie.

Meedoen
Om de oorzaken van ziekten bij overgewicht verder te helpen ontrafelen, is uw hulp hard nodig. Als deelnemer vult u van tevoren twee vragenlijsten in, verzamelt u urine en komt u een ochtend naar de NEO onderzoekslocatie in het LUMC voor verschillende onderzoeken, waaronder bloedafnames, een vetpercentagemeting en hart-, vaat- en longfunctietesten. Bij sommige deelnemers zal een MRI-scan, stofwisselingsmeting of een hartritmemeting plaatsvinden. De onderzoeksuitslagen van gewicht, bloeddruk, cholesterol, glucose (suikergehalte), nierfunctie en longfunctie worden aan u bekend gemaakt. U krijgt uiteraard uw reiskosten vergoed en er wordt u een lunch aangeboden.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen