Patholoog Jan Broekman neemt afscheid van het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Leiden werkte Jan Broekman een aantal jaren als tropenarts in Kenia. Na zijn specialisatie in Maastricht koos hij er in 1985 voor om als patholoog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de slag te gaan. Donderdag 19 mei 2011 gaat hij met pensioen.

Broekman trapt af: “Destijds wilde ik graag werken in het centrum van Nederland binnen een grote pathologie praktijk. Men zocht iemand die ervaring had met het uitvoeren van zogenaamde cytologische puncties. Dan dring je met een dun naaldje een knobbeltje binnen, bijvoorbeeld in de borst. Zo neem je weefsel af voor microscopisch onderzoek.” Naast zijn werk als patholoog zette hij zich in voor de Nederlandse Vereniging voor Pathologie. Zo was hij voorzitter en vervulde diverse bestuurlijke functies.

Breed vakgebied
“Als patholoog hield ik me bezig met de diagnose van weefsel- en celmateriaal van patienten”, vervolgt Broekman. “Het is een breed vakgebied: of het nou gaat om het onderzoek van een uitstrijkje, een moedervlek of een knobbeltje in de borst. Binnen mijn maatschap richtte ik mij bovendien op huidziekten en de borstkankerdiagnostiek. Eigenlijk komen pathologen nauwelijks in contact met patienten. De behandelend specialist neemt een stukje weefsel af waarbij wij moeten onderzoeken wat voor tumor of ontsteking iemand heeft.”

Dynamisch en multidisciplinair
Broekman vindt de samenwerking met andere specialisten dan ook belangrijk. “Dagelijks krijgen pathologen tientallen onderzoeken onder ogen. Aangezien elke situatie anders is, is intensief contact met andere artsen essentieel. Zo kan een optimale behandeling gegeven worden. Al met al is het is een dynamisch en multidisciplinair vakgebied.” Broekman keek tijdens zijn werk vele uren door de microscoop. “Hoe gek het ook klinkt: als je het puur esthetisch bekijkt, zijn de beelden van weefsels mooi qua vorm en kleur. Maar ik weet donders goed dat dit vaak tegenstrijdig is met de harde werkelijkheid. Want dagelijks hebben wij te maken met slechte uitslagen. Denk bijvoorbeeld aan een jonge vrouw die geconfronteerd zou worden met de diagnose van een agressieve borstkanker.”

Symposium
Ter gelegenheid van zijn afscheid is er een symposium met als titel ‘Een slapeloze nacht, de “foute” diagnose op de snijtafel’. Hij licht meer toe over het thema: “Ik richt me al jaren op het feit dat er helaas soms ook een eventueel verkeerde diagnose wordt gesteld. Want een patholoog interpreteert beelden en patronen. Deze analyse is niet zwart-wit. Als dit achteraf niet goed blijkt te zijn, wat gelukkig hoogst zelden voorkomt, is dat schokkend voor de patient en voor de dokter. Binnen de Nedederlandse Vereniging voor Pathologie hebben we hier een protocol voor opgesteld: hoe ga je om met een mogelijke diagnostische fout? En hoe analyseer je dit? Van mogelijke fouten kun je leren!”

 

En nu?
Nu gaat Broekman genieten van zijn vrije tijd. Of hij plannen heeft? “Integendeel. Ik heb jaren lang verplichtingen gehad. Daarom ga ik nu in vertrouwen de leegte tegemoet. En natuurlijk zijn er wel dingen die ik leuk vind, zoals moderne kunst en zeezeilen. Volgende week ga ik met mijn vrouw het  “Cornwall Coast Path” lopen aan de westkust van Engeland. Maar voorlopig wil ik me niet binden. De structuurloosheid trekt me enorm…”

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op verschillende locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Het is een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Er werken ruim 240 specialisten verdeeld over 29 specialismen. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Het toegepast wetenschappelijk onderzoek dat binnen het ziekenhuis plaatsvindt, concentreert zich rond een viertal onderzoekslijnen: Kanker, afweer en infectie, Innovatie in Techniek, Hart en Vaten en Leven in balans. In de lente van 2011 zijn de drie Bossche locaties samengegaan in een prachtig nieuw gebouw aan de rand van ’s-Hertogenbosch waar vanuit het hart wordt gewerkt.

Recente artikelen