Genezen van hiv door stamceltransplantatie: geen rele behandelmogelijkheid

In december 2010 dook het verhaal al op. Timothy Ray Brown, een Amerikaan die voorheen in Berlijn woonde, is genezen van hiv. De man, die sinds 1995 hiv had, werd in 2007 opgenomen in een Duits ziekenhuis met acute leukemie. Hij kreeg daarvoor chemotherapie en onderging stamceltransplantatie, waarna hiv niet meer in zijn bloed te vinden was. Deze week bracht onder andere nu.nl dit bericht naar buiten. Het is oud nieuws, zoals te lezen is in dit artikel, maar het opent wel nieuwe wegen voor verder onderzoek.

Donor
Timothy Ray Brown heeft twee rondes van chemotherapie en twee stamceltransplantaties ondergaan. De donor van de stamceltransplantaties had een gen die hem beschermde tegen hiv. Brown heeft dat gen gekregen met de stamceltransplantatie en sindsdien is er bij hem geen hiv meer aangetoond. Dit leidde tot de genezing van Brown. Er is inderdaad geen hiv meer aangetoond. Ook niet jaren nadat deze man de speciale stamceltransplantatie heeft ondergaan.

Uitzonderlijke situatie
Het betreft echter een uitzonderlijke situatie omdat Brown leukemie had en daarom een stamceltransplantatie moest ondergaan. Een stamceltransplantatie is een uiterst risicovolle ingreep waar een groot percentage patinten aan overlijdt. Dit is dus geen optie als behandeling van hiv. De risico’s van zo’n transplantatie wegen niet op tegen de nadelen van de hivremmers. Vooralsnog is het dus nog geen rele behandelmogelijkheid, maar het opent wel nieuwe wegen voor verder onderzoek.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen