18 juni Eating Disorder Awareness Day

Op zaterdag 18 juni vindt in Amersfoort de eerste Eating Disorder Awareness Day van Nederland plaats. De dag wordt georganiseerd door Proud2Bme, de grootste website voor jongeren met eetproblemen. Proud2Bme is een initiatief van Centrum Eetstoornissen Ursula en heeft dagelijks ruim 6.000 bezoekers.

 

In Engeland en Amerika wordt jaarlijks een Awareness Week georganiseerd. Nederland deed hier eerder nooit aan mee, vanaf dit jaar brengt Proud2Bme daar verandering in. Het wordt een bijzondere dag waarop bekende Nederlanders, professionals, ervaringsdeskundigen, mensen met een eetstoornis en omstanders zich inzetten om aandacht te krijgen voor en besteden aan eetstoornissen.

“We hebben voor een dag in juni gekozen omdat proud2Bme dan twee jaar bestaat en we met de resultaten van een interessant onderzoek komen”, zegt Proud2Bme oprichtster en tevens ervaringsdeskundige Scarlet Hemkes.

Proud2Bme vindt het belangrijk dat er ook in Nederland een Awareness Day komt omdat mensen nog meer bewust mogen worden van de ernst en grootte van eetproblemen. Bovendien is er nu vooral aandacht voor meiden met anorexia in een vergevorderd stadium, terwijl het merendeel van de mensen met een eetstoornis geen anorexia heeft. Zij worden niet genoeg gezien,  waardoor zij vaak niet de hulp krijgen die ze hard nodig hebben. Eating Disorder Awareness Day maakt het mogeljik om ook deze mensen op laagdrempelige manier in contact te brengen met lotgenoten en professionals.
Al tijdens de voorbereiding van de dag kwamen er veel positieve reacties vanuit de doelgroep. Er is duidelijk behoefte aan een dag als deze. De kaarten waren binnen twee weken al voor 75% verkocht. Ook bekende Nederlanders reageerden enthousiast om hun bijdrage te leveren. Zo zal Leontien van Moorsel tijdens de dag spreken. Joan Franka (The voice), Nicole Bus (de grote prijs van Nederland) en Pauline (Idols) zullen de dag muzikaal ondersteunen.

Rianne Meijer (The Ana files), Eefje Kimmel  (tophockeykeepster) en Milou van der Horst (auteur van Mijn allerliefste vijand) worden live geïnterviewd. Daarnaast wordt de theatervoorstelling “Op het bot”vertoond. Ten slotte worden er diverse workshops aangeboden: in en uit de ban van eetbuien, cupcakes maken, ouders en omstanders, sieraden maken, een professionele fotoshoot en nog veel meer! Er zullen professionals aanwezig zijn die open staan voor vragen, waaronder enkele psychologen, een psychiater, dietist en gezinstherapeut.

Kaarten kosten slechts 10 euro en zijn verkrijgbaar via de website

Meer informatie over de dag vindt u hier: http://www.proud2bme.nl/dag
Informatie over Centrum Eetstoornissen Ursula vindt u hier: www.centrumeetstoornissen.nl

Recente artikelen