Bovolkingsonderzoek darmkanker wordt landelijk ingevoerd

Array

Er komt een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar komt er voor in aanmerking. Minister Schippers denkt daarmee elk jaar 2400 sterfgevallen te kunnen voorkomen. De screening op darmkanker of de goedaardige voorlopers daarvan gebeurt door middel van een ontlastingstest  (i-FOBT) die thuis kan worden uitgevoerd. De ontlastingstest wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van (onzichtbare) spoortjes bloed in het laboratorium.

De Maag Lever Darm Stichting was altijd al voor bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker bij mensen van 55 jaar en ouder, omdat bij deze risicogroep darmkanker goed te behandelen is als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Er een gezondheidswinst te behalen is door middel van vroege opsporing; bij dikkedarmkanker is dit het geval.  Dikkedarmkanker geeft namelijk in een vroeg stadium niet altijd klachten. Sommige mensen krijgen pas klachten, wanneer de kanker in een vergevorderd stadium is. Terwijl juist vroege opsporing van groot belang is; dikkedarmkanker is namelijk één van de best behandelbare vormen van kanker, als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld.

Momenteel vindt in Nederland een aantal proefbevolkingsonderzoeken plaats. Er worden verschillende screeningsmethoden onderzocht en de belangrijkste vraag is welke screeningsmethode de meest geschikte is. De Maag Lever Darm Stichting volgt de ontwikkelingen op dit terrein nauwgezet. Niet alle levensbedreigende aandoeningen zijn geschikt om via bevolkingsonderzoek op te sporen.

Vooral mensen die ouder zijn dan 55 jaar worden getroffen door dikkedarmkanker. In Nederland is dikkedarmkanker de op één na meest voorkomende vorm van kanker.Nu overlijden er ieder jaar bijna 5000 mensen aan darmkanker. Door vroege opsporing is de ziekte vaak beter behandelbaar. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt vanaf 2013 stapsgewijs ingevoerd.Het is de bedoeling dat uiteindelijk iedereen uit de doelgroep om het jaar een oproep krijgt om ontlasting in te leveren, die gecontroleerd wordt op tekenen van kanker.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen