Meer lucht voor Nederlandse dames waterpolo selectie?

0
379

Het Nederlandse dames waterpolo team heeft een proef van 8 weken ademspiertraining (IMT), uitgevoerd door Maastricht University studentes Esther Hoes en Anne Bronsema, met positief resultaat afgesloten. Vanwege de goede resultaten is door het KNZB begeleidings team besloten de ademspiertraining tot een vast onderdeel van het trainingsprogramma te maken. Bondsarts Rik van der Kolk: `’Onder begeleiding van Maastricht University en leverancier Trainjelongen.nl hebben 20 dames uit het waterpolo team hun ademspieren getraind met een POWERbreathe K3 weerstandstrainer. De training bestond uit een aantal sets van 30 inademingen per dag tegen een vooraf ingestelde weerstand. De theorie achter de weerstands training is dat met sterkere ademspieren het ademen makkelijker wordt en minder energie kost. Dat het in de praktijk ook werkt hebben we met dit onderzoek aan kunnen tonen.`’

Coach Mauro Maugeri: “I could notice the effects of the breathing training when I saw that the girls improved the distance they could swim underwater. The capacity to breathe effectively is important therefore training the breathing muscles makes good sense; it seems to have a positive influence on the volume the girls can inhale.”

Maastricht University onderzoeksbegeleider Herman IJzerman: “Ademspiertraining staat al een tijdje in de belangstelling omdat er veel wetenschappelijk onderzoek vrijgekomen is dat de prestatie-verbeteringen door ademspiertraining verklaart. Het was goed om dit bevestigd te zien bij het waterpolo team. De technische ontwikkeling van de ademspiertraining apparatuur heeft ook een enorme sprong gemaakt; de nieuwe POWERbreathe K3 traint heel effectief en de terugkoppeling van trainingsdata geeft inzicht in de individuele situatie en progressie van de speelsters. Daar is voor professionele atleten en begeleiders winst mee te boeken.”