Wereldprimeur in Meppel met eerste ISO-certificering voor behandeling patiënten die onverklaarbaar flauwvallen

Array

Het Diaconessenhuis in Meppel heeft als eerste ziekenhuis ter wereld een ISO-certificering ontvangen voor de behandeling van patienten die last hebben van onverklaarbaar flauwvallen. In Meppel ondergaan patienten met syncope (tijdelijk bewustzijnverlies of flauwvallen) in één dag alle benodigde onderzoeken. Daardoor kan bij deze patienten veel sneller een diagnose worden gesteld.

Een patient krijgt alle relevante onderzoeken, zowel van neurologie als cardiologie, op één dag. Dit scheelt de patient enorm veel tijd, want alle onderzoeken worden in één keer gedaan. Daarnaast wordt al direct aan het einde van de dag besloten wat de vervolgstappen zullen zijn. Als de oorzaak niet gevonden wordt, dan gaat men over tot plaatsing van een Reveal (implanteerbare hartmonitor). Dit is een apparaatje zo groot als een geheugenstick, dat net onder de huid in de borststreek geïmplanteerd wordt. Een klein huidgebied wordt plaatselijk verdoofd. De implantatieprocedure duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Reveals kunnen de hartactiviteit tot drie jaar lang vastleggen, dus ook tijdens een episode van flauwvallen. Zo kunnen artsen een diagnose stellen of ernstige hartproblemen zoals een onregelmatige hartslag of aritmie uitsluiten.

Dr. Geertman, cardioloog in het Diaconessenhuis: “We zijn ontzettend blij met deze ISO-certificering, de eerste wereldwijd. Het onderstreept de kwaliteit van onze bijzondere aanpak voor de diagnose van onverklaarbaar flauwvallen. Tot kort geleden was er voor deze groep patienten geen duidelijk loket, en bleek de aanpak telkens weer te verschillen. Syncope wordt veroorzaakt door een probleem in de regulatie van de bloeddruk, een onregelmatige hartslag, of beide. De aandoening kan wijzen op een ernstige onderliggende oorzaak, die het risico op overlijden kan verdubbelen. Patienten ervaren onze aanpak als zeer prettig: ze zijn minder tijd kwijt en krijgen sneller hun onderzoeksuitslag. Hierdoor kunnen we een behandeltraject ook sneller inzetten.”

Een cardiologische patiente die de Syncope poli bezocht zegt: “Ik merkte al langer dat ik last had en af en toe kort even weg raakte. Uit het onderzoek kwam eerst niets naar voren. Na het plaatsen van een implanteerbare hartmonitor bleek dat ik hartproblemen heb. Nu heb ik een pacemaker en kan ik weer zelfverzekerd door het leven. Ik fiets weer met de kinderen, kan de tuin weer onderhouden en ga er samen met de hond lekker op uit. Ik kan iedereen die last heeft van kort bewustzijnsverlies dan ook aanraden om een arts te bezoeken, zodat je meer zekerheid hebt.”

Een neurologische patient zegt: “Je bent een dag kwijt en een tijdje onderweg, maar het is zo ontzettend prettig dat je in één keer er van af bent en aan het eind van de dag meteen een uitslag krijgt. Bijzonder vond ik dat je ook je eigen muziek kunt meenemen.”

In totaal worden jaarlijks tenminste 3,5 miljoen Europeanen getroffen door onverklaarbaar flauwvallen, maar voor bijna eenderde blijft de oorzaak een raadsel. Syncope is vaak moeilijk te herkennen, waardoor het jaren kan duren voordat de echte oorzaak wordt vastgesteld. Soms vallen mensen neer nadat ze het bewustzijn hebben verloren en beseffen ze niet dat het flauwvallen de oorzaak was van de val, en niet het gevolg. Het gebeurt zelfs dat syncope onterecht gediagnosticeerd wordt als epilepsie. Ernstige en regelmatige syncopeaanvallen hebben een negatieve impact op de levenskwaliteit van de patienten, die soms als gevolg daarvan ook last hebben van depressie en angstgevoelens. Syncope treft mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen. De aandoening komt wel veel meer voor bij mensen boven de 70 jaar, die vaak een aanval krijgen voordat ze vallen. Een correcte diagnose maakt de weg vrij naar een mogelijk levensreddende behandeling en kan nieuwe aanvallen voorkomen. Als de oorzaak achterhaald is, helpt dit om de angst en onrust van zowel patienten als hun familie grotendeels weg te nemen.

Recente artikelen