Mooie dag ter gelegenheid van 200 jaar Achmea in Achlum

0
295

Op 28 mei 2011 keerde Achmea terug naar de wortels van haar bedrijf en organiseert in het Friese dorpje Achlum de Conventie van Achlum. Onderwerp van gesprek: ‘De staat en de toekomst van Nederland’. Op tal van manieren werden thema’s zoals gezondheid, pensioen, arbeidsparticipatie, veiligheid, mobiliteit en solidariteit aan de orde gesteld. Daartoe nodigt Achmea aansprekende, talentvolle, bekende en onbekende Nederlanders (politici, wetenschappers, ondernemers, kunstenaars, journalisten, et cetera) uit. In 24 woningen werd gediscuteerd en gedebatteerd over o.a de gezondheid, pensioen, arbeidsparticipatie, veiligheid en mobiliteit. ‘De staat en de toekomst van Nederland’. gewoon bij de Achlummers zelf in hun eigen huiskamer.Maar ook in tenten, schoollokalen en schuren konden de bezoekers deelnemen aan discussie met deskundigen op velerlei gebied.

En de huiskamers in Achlum puilen uit tijdens de gesprekken van de Conventie van Achlum. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton was daarom in Achlum om te spreken op de Conventie van Achlum.

[vimeo video_id=”24356417" width=”400" height=”300" title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]

Ruim drieduizend mensen trotseerden zaterdag regen, wind en kou om Bill Clinton te horen spreken. De 42e president van de Verenigde Staten was de grote publiekstrekker van een door verzekeraar Achmea georganiseerde dag.  De afsluitende speech van voormalig president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, was inspirerend. Hij had een mooie speech over solidariteit en gaf aan dat dat de enige weg is om echt vooruitgang te boeken. Clinton gaf vele voorbeelden van zijn werk in arme landen aan. Ook legde hij de nadruk op samenwerking bij het oplossen van grote vraagstukken in de wereld. Daarnaast gaf hij aan de educatie voor meisjes de manier is om ervoor te zorgen dat een volk in minder armoede hoeft te lezen. Geschoolde meisje trouwen later, verdienen geld en nemen een actieve rol in de samenleving en krijgen uiteindelijk ook minder kinderen.

Onder de aanwezigen waren naast Clinton nog zo’n tweehonderd Nederlandse sprekers en honderdvijftig journalisten. Clinton bedankte Nederland voor de militaire inzet in voormalig Joegoslavie in de jaren negentig en refereerde aan de aanhouding van de Mladic afgelopen donderdag. Kortom de Conventie van Achlum was een dag vol inspiratie. Met verrassende ontmoetingen en scherp debat. Een dag van nieuwe oplossingen maar misschien ook wel van nog meer vragen. Het was een eer om erbij aanwezig te mogen zijn.

President Clinton was de eerste Democratische presidentskandidaat in zes decennia die tweemaal verkozen werd – eerst in 1992 en daarna in 1996. Onder zijn leiderschap genoot het land de sterkste economie in een generatie en de langste economische expansie in de geschiedenis van de Verenigde Staten, gekenmerkt door onder meer het scheppen van meer dan 22 miljoen banen.

Na zijn vertrek uit het Witte Huis richtte President Clinton de William J. Clinton Foundation op. Missie van de Foundation is de versterking van het vermogen van mensen om de uitdagingen van de wereldwijde onderlinge afhankelijkheid aan te kunnen, in zowel de Verenigde Staten als de rest van de wereld. Medewerkers en vrijwilligers van de Foundation werken op dit moment over de hele wereld aan het verbeteren van levens in verschillende initiatieven. Het Clinton Health Access Initative (voorheen Clinton HIV/AIDS Initiative) helpt vier miljoen mensen met HIV/AIDS om toegang te krijgen tot levensreddende medicijnen. Het Clinton Climate Initiative en de Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative passen een bedrijfsmatige aanpak toe om klimaatsverandering te bestrijden en duurzame economische groei te ontwikkelen in Afrika en Zuid Amerika. Als project van de Foundation brengt het Clinton Global Initiative wereldleiders bijeen om oplossingen te ontwikkelen en uit te voeren voor sommige van de meest nijpende problemen ter wereld. In de Verenigde Staten werkt de Foundation aan de bestrijding van de alarmerende toename van obesitas onder kinderen in de Alliance for a Healthier Generation, en helpt het kleine bedrijven om te groeien en individuen en gezinnen om succesvol te zijn.