Zorgbranches: nieuwe bouwregels kosten miljard

Array

Het Bouwbesluit 2012 leidt voor zorginstellingen tot grote financiele en organisatorische consequenties. Als het ontwerpbesluit doorgang vindt, betekent het dat de zorgsector voor ongeveer € 1 miljard moet gaan investeren. Dat schrijft Brancheorganisaties Zorg (BoZ) aan de Tweede Kamer. Zij baseert zich op schattingen van TNO centrum Zorg en Bouw, dat de gevolgen voor de zorg van het voorgenomen kabinetsbesluit heeft beoordeeld.

Vluchtroutes
Minister Donner (Binnenlandse Zaken) stelt zich met het Bouwbesluit ten doel de regelgeving te reduceren. Maar tegelijkertijd verzwaart hij diverse bouwkundige eisen, zonder dat er een aanleiding is die dat rechtvaardigt. Met name de regels rondom vluchtroutes en subcompartimentering stuiten in de praktijk op grote bezwaren, zo houdt BoZ de Kamer voor. Door de eisen aan vluchtroutes zijn forse bouwkundige ingrepen noodzakelijk omdat bijvoorbeeld afzonderlijke gangen als afzonderlijk brandcompartiment moeten worden aangemerkt.

Nieuwbouw en bestaande bouw
‘Het is zeer de vraag of deze maatregel bijdraagt aan de brandveiligheid’, aldus Margot van der Starre, voorzitter van het directeurenoverleg BoZ.  Zij verwijst naar de conclusie van TNO dat ernstig twijfelt aan de doelmatigheid van de meerkosten. Daar komt bij dat de nieuwe eisen de dagelijkse zorgverlening belemmeren en de ontwerpvrijheid bij nieuwbouw ernstig in de weg staan. De zwaardere eisen zouden moeten gelden voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

In de brief aan de vaste Kamercommissie roepen de brancheorganisaties zorg de Kmerleden op om deze knelpunten opnieuw aan de orde te stellen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de BoZ partners: ActiZ, GGZ Nederland, Nederlandse Federantie Universitaire Medisch centra (NFU), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen