Bouwplannen zorg in gevaar

Array

De bouw van extra appartementen in verpleeghuizen wordt onzeker. Zorgorganisaties krijgen niet langer garanties dat de kosten van de extra kamers gedekt worden. Zij stoppen met bouwen, met het risico dat wachtlijsten ontstaan. ActiZ trekt aan de bel bij het ministerie van VWS en in de Tweede Kamer.

Bouwplannen van zorgorganisaties raken in het gedrang door gewijzigde regels van het ministerie van VWS. Voorheen kregen zorgorganisatie vooraf de garantie dat een goedgekeurd bouwproject ook gefinancierd werd. Per 1 januari is die garantie vervallen en blijkt bovendien dat minder geld beschikbaar is dan de geschatte werkelijke kosten van de bouwprojecten. De raming van VWS komt uit op €175 miljoen en de daadwerkelijke kosten zullen – volgens een raming van TNO – uitkomen op €348 miljoen. Door dit tekort, ontstaat grote onzekerheid bij zorgorganisaties of zij hun bouwprojecten nog gefinancierd krijgen.

Zekerheid
Zorgorganisatie Omring in Noord Holland heeft bijvoorbeeld vier projecten lopen voor de realisatie van kleinschalige woon-zorgcomplexen. “Als wij geen zekerheid krijgen over contracten voor de extra capaciteit die we bouwen, zullen we de bouw moeten stoppen,” licht Henri Hofman, bestuurssecretaris van Omring, toe. Zorgorganisaties hebben de zekerheid van contractafspraken nodig om de risico’s voor nieuw- en verbouw te kunnen dekken. Een lening krijgen zij niet als daar geen garantie tegenover staat dat het gebouw daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. Hofman geeft een voorbeeld: “Bij een kleinschalig woon-zorgcomplex van 24 plaatsen heb je het over meer dan een miljoen aan exploitatiekosten. Je hebt niet alleen het gebouw, maar ook personeel, energie en onderhoud.”

Wachtlijsten
Zorgkantoren kunnen, door de budgetbeperking van VWS, niet langer contractafspraken garanderen. Zij weten zelf niet of het budget van het zorgkantoor toereikend gaat zijn. Daardoor trekken zij eerder gemaakte toezeggingen terug. Een terechte afweging wellicht, maar dit laat onverlet dat door het onderbrengen van de zogenaamde capaciteitsuitbreiding in de reguliere budgetruimte van het zorgkantoor, zorgorganisaties zeer terughoudend zijn om extra appartementen te bouwen. Zonder die extra kamers ontstaan wachtlijsten voor verpleeghuizen, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen