Nico Karssemeijer benoemd tot hoogleraar Computer Aided Diagnosis

Array

Prof. dr. Nico Karssemeijer van het UMC St Radboud is per 1 juni 2011 benoemd tot hoogleraar Computer Aided Diagnosis. Karssemeijer is verbonden aan de afdeling Radiologie, waar hij onder andere methoden ontwikkelde voor de automatische herkenning van borstkanker. Steeds meer wordt in medisch onderzoek gebruik gemaakt van complexe beelden.

Nieuwe beeldvormende systemen bieden veelbelovende mogelijkheden voor vroege opsporing van ziekten en monitoring bij behandeling. Daarbij wordt het gebruik van intelligente computerprogramma’s die zelfstandig relevante afwijkingen in beelden kunnen herkennen steeds belangrijker. Prof. Karssemeijer zal nieuwe innovatieve methoden voor computerondersteunde detectie en diagnostiek verder ontwikkelen en toepassen.

Nico Karssemeijer studeerde toegepaste natuurkunde aan de TU Delft. Tot 1983 werkte hij als docent natuurkunde. Van 1983 tot 1985 werkte hij als computerwetenschapper in het Laboratory of Kinesiology van de Universiteit Leiden. In 1985 trad Karssemeijer in dienst van het lab voor Medische fysica en biofysica van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde er in 1989 op onderzoek naar het gebruik van probabilistische modellen voor analyse van medische beelden.

Daarna begon Karssemeijer als wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling radiologie van dezelfde universiteit en werkte hij met financiering van onder andere de Nederlandse Kankerbestrijding en industriele partners aan de ontwikkeling van computerondersteunde detectie van borstkanker. Dit onderzoek was zeer succesvol en een Amerikaans bedrijf ontwikkelde de techniek samen met Karssemeijer verder, wat leidde tot de eerste grootschalige toepassing van computerondersteund lezen van beelden in de radiologie.

Nico Karssemeijer werkt nauw samen met het Duitse Fraunhofer Instituut MeVis in Bremen. Zijn leerstoel is gevestigd bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen