Tweederde zieke ouderen dubbel ziek

Array

Tweederde van de ouderen met een veelvoorkomende chronische ziekte, heeft niet één maar meerdere chronische aandoeningen. Het gaat om 13% van de bevolking. De gezondheidszorg zal daar in de toekomst steeds meer rekening mee moeten houden, schrijven onderzoekers van het RIVM en NIVEL in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Door de vergrijzing van de bevolking en omdat mensen steeds ouder worden, zal het aantal mensen met een chronische ziekte toenemen en daarmee ook het aantal mensen met meerdere chronische ziekten – in de geneeskunde multimorbiditeit genoemd. Dit bemoeilijkt de behandeling. Bij verschillende ziekten zijn verschillende behandelaars betrokken en andere behandelingen nodig. Wat voor de ene ziekte een goede behandeling is, kan de andere ziekte verergeren en de kans bestaat dat patienten tegenstrijdige adviezen en behandelingen krijgen. Over het vóórkomen van multimorbiditeit in Nederland is nog weinig bekend. De onderzoekers maakten een overzicht met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH).

Gemeenschappelijke oorzaak
De meest voorkomende ziekten, onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en artrose, komen ook het meest in combinatie voor. NIVEL-afdelingshoofd prof. dr. François Schellevis: “Deze chronische ziekten komen vaker samen voor dan je op basis van toeval zou verwachten. Meerdere ziektes bij één patient hebben soms een gemeenschappelijke oorzaak, zo hangen diabetes en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld samen. In andere gevallen zoals bij COPD en artrose gaat het om een combinatie die we niet goed kunnen verklaren.”

Hervormingen
Bij ouderen is multimorbiditeit eerder regel dan uitzondering. Volgens Schellevis moet hier rekening mee worden gehouden in de opzet van wetenschappelijk onderzoek en bij hervormingen in de organisatie van de gezondheidszorg. “Patienten met multimorbiditeit worden buiten het medisch onderzoek naar nieuwe behandelingen gehouden. Het onderzoek naar enkelvoudige ziekten zal moeten verschuiven naar onderzoek waarin juist rekening wordt gehouden met multimorbiditeit. De zorg moet niet gericht zijn op de ‘ziekte’ maar op de ‘zieke’.”

LINH
Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met meer dan 350.000 ingeschreven patienten. LINH gebruikt anonieme gegevens uit de elektronische patientendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddel-voorschriften en verwijzingen.

Samenwerkingspartners
RIVM
IQ
- LHV
- NHG


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen