BeweegKuur voor diabetes 2 patiënt onder het mes?

Array

Succesvol preventieprogramma mogelijk van de baan
Na alle bezuinigingen in de zorg hangt het zwaard van Damocles inmiddels ook boven de BeweegKuur, het succesvolle leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2 en overgewicht. Sinds 2007 werken eerstelijns zorgprofessionals multidisciplinair samen om mensen met diabetes type 2 te begeleiden naar een gezonde en actieve levensstijl. Met succes. Het programma is zo succesvol dat het sinds 2010 ook voor mensen met overgewicht zonder diabetes mogelijk is om de kuur te volgen.De beweegkuur is initieel ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2 en overgewicht, of die een verhoogd risico hierop hebben. Op recept van de arts doorlopen de patienten een aantal fasen. Ze worden in contact gebracht met een leefstijladviseur, een dietist en een fysiotherapeut. Zo komt er een levensstijl- en activiteitenprogramma tot stand dat past bij de situatie en de mogelijkheden van de patient.

Coaching op levensstijl
Het belangrijkste aspect van de BeweegKuur is dat de patient begeleid wordt naar een betere en gezondere levensstijl. Het voedingspatroon wordt bekeken en aangepast, er volgt advies over de meest ideale beweegvorm en mensen ontmoeten lotgenoten tijdens groepsbijeenkomsten dietetiek. Zo ervaren ze de steun en gedeelde zorg van het groepsverband en worden patienten gedurende een jaar gecontroleerd en gecoached naar een nieuwe leefstijl. Maar het is niet vrijblijvend: de BeweegKuur wordt alleen voorgeschreven aan mensen die echt gemotiveerd zijn. Mede daardoor is het succes van het programma ook zo groot.

Uit de praktijk
Adri Evertse, huisarts en directeur van het ROS Zuid-Holland Zuid, de Stichting KOEL, maakt zich dan ook ernstig zorgen over de geruchten dat de kuur uit het basispakket verdwijnt. “Er is nog nooit zo’n brede overkoepelende samenwerking geweest tussen de eerstelijnszorg, gemeenten en lokale sportverenigingen. De drempel naar activiteiten daalt en de interactie tussen patienten, zorgverleners, en sportaanbieders stijgt. Naast ruim tien organisaties, waaronder de NHG, LVG en KNGF, werken er ook veel andere ROS-sen en belanghebbenden mee aan het programma. Dat bewijst alleen al hoe succesvol het programma is en hoeveel mogelijkheden er zijn tot het verder inzetten van preventieve zorg.”

Geen verloren investering
Ook huisarts Geert van Dijk van de coöperatieve vereniging huisartsen Fultor heeft zijn bedenkingen over het nut van een subsidiestop. “Juist omdat de beweegkuur alleen wordt voorgeschreven aan mensen die gemotiveerd zijn, is het geen verloren geld. De resultaten van de BeweegKuur zijn dusdanig, dat deze prima te verantwoorden zijn ten opzichte van de medische en sociale kosten die deze patienten veroorzaken wanneer zij aan hun lot worden overgelaten. De BeweegKuur is daarnaast een belangrijke casus voor de effectiviteit van preventieve zorg. Het zou doodzonde zijn als we deze ontwikkeling teniet doen.”

Vooralsnog heeft VWS nog geen uitsluitsel gegeven over het al dan niet verdwijnen van de BeweegKuur. Naar verwachting zal er in september 2011 meer duidelijkheid zijn. De BeweegKuur is op initiatief van het ministerie van VWS tot stand gekomen en wordt uitgevoerd door het NISB in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV, DVN, NDF, VSG en NVD. Voor meer informatie www.beweegkuur.nl; www.nisb.nl of www.stichtingkoel.nl

Recente artikelen