Kwaliteitskoepel.nl: richtlijnen specialisten

Array

Academisch ziekenhuis Maastricht
Alle richtlijnen voor medisch specialistische zorg zijn vanaf 8 juni 2011 te vinden op een speciale website: www.kwaliteitskoepel.nl. De Kwaliteitskoepel is een samenwerkingsverband van de 29 wetenschappelijke verenigingen en de Orde van Medisch Specialisten (OMS).

Met de website www.kwaliteitskoepel.nl willen medisch specialisten de toetsbaarheid en transparantie van zorg versterken. Voor de patient betekent dit dat de dokter altijd de professionele richtlijnen van zijn specialisme en andere specialismen tot zijn beschikking heeft. Dit moet bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van de patientenzorg.

Voorlichting publiek
De Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten i.o. wil dat iedere patient goede zorg moet krijgen, afgestemd op de reele zorgbehoefte, verleend door die professional en in die setting die daar geschikt voor is. In de loop van dit jaar zal via de kwaliteitskopel.nl meer informatie beschikbaar komen en worden gepubliceerd voor het publiek. Veel van de informatie die u nu op deze website vindt, is geschreven voor en door de medisch-specialistische beroepsgroep.

Voor informatie over ziektebeelden en behandelingen verwijzen we u naar de website van uw eigen ziekenhuis of de websites van de Wetenschappelijke Verenigingen, die op hun site patientenfolders en publieksinformatie hebben gepubliceerd.

De Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten i.o. is een samenwerkingsverband van de 29 Wetenschappelijke Verenigingen en de Orde van Medisch Specialisten met als doel de kwaliteit van de medisch-specialistische zorg in Nederland te stimuleren.

Kwaliteitsinstrumenten
De website kwaliteitskoepel.nl is het eerste product van de Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten i.o.: een gezamenlijk initiatief van alle 29 wetenschappelijke verenigingen en de OMS. De website is een essentieel instrument om de kwaliteit van de medisch specialistische zorg transparant te maken. De Kwaliteitskoepel richt zich op het ontwikkelen, bundelen, en ontsluiten van kwaliteitsinstrumenten voor en door medisch specialisten. Naast een praktische kwaliteitsbibliotheek die de richtlijnen overzichtelijk weergeeft, bevat de website actuele berichten en achtergronden over medisch specialistische zorg. In de toekomst zullen ook andere kwaliteitsinstrumenten, zoals normen en indicatoren een plek krijgen op de website.

Samen sterk
Cardioloog dr. Marcel Daniels, voorzitter van de Raad Kwaliteit, is opgetogen over de website: “Op deze manier laten medisch specialisten gezamenlijk zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van kwaliteit. Daarnaast is het een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussen de verschillende specialisten en de OMS. Samen sterk voor kwaliteit is hierbij het motto. De website betekent een forse kwaliteitsimpuls voor de medisch-specialistische zorg in Nederland.”

Voor de kwaliteit van de medisch specialistische zorg zijn richtlijnen van vitaal belang. Een richtlijn vormt een maatstaf voor verantwoorde zorg en een norm voor in medisch-technisch opzicht goed en doelmatig medisch-specialistisch handelen. Tot op heden was er geen plek waar de medisch-specialistische richtlijnen overzichtelijk en toegankelijk te vinden waren.

Gesprekspartner
Het komende jaar wordt verder gewerkt aan de invulling van de website, met onder andere per richtlijn een samenvatting en patienteninformatie. Daarnaast wordt de inrichting van de organisatie verder uitgewerkt. De Koepel heeft als ambitie de professionele en betrouwbare gesprekspartner te zijn van onder andere patientenorganisaties, overheid, verzekeraars, en, in de toekomst, het Kwaliteitsinstituut voor de Zorg, als het gaat om de kwaliteit medisch-specialistische zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen