AWBZ-brief bevat ook goed nieuws

Array

In de komende jaren groeien de AWBZ bestedingen met 2,5%. Daarbovenop besteedt de regering jaarlijks 852 miljoen euro voor extra personeel in de (ouderen)zorg. Dat extra bedrag is ongeveer evenveel als de gehele Rijksbegroting voor cultuur. Dit is het eerste goede nieuws in de goed leesbare ‘programmabrief langdurige zorg’ die het kabinet uitbracht op 1 juni. Er staan nog vier andere positieve berichten in:

1. De uitvoering van de AWBZ komt in handen van zorgverzekeraars. Daardoor ontstaat betere afstemming tussen deze wet en de Zorgverzekeringswet. Dat is van belang voor chronische zieken. Die hebben vaak zorg nodig uit beide wetten.
2. Indicatiestelling en Het Centrum Indicatie Zorg (CIZ) blijven overeind. Dat is van belang voor het behoud van vraaggestuurde zorg en één toegang tot alle AWBZ-zorg.
3. De scheiding van wonen en zorg gaat door. In de toekomst betaalt de AWBZ niet meer voor de huisvesting van patienten in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Zorgaanbieders kunnen dan meer huisvestingsvarianten aanbieden.
4. Het kabinet denkt na over resultaatbekostiging in de AWBZ die aansluit op die in de curatieve zorg en het welzijn.  ‘Scheiden van wonen en zorg’ en ÁWBZ-uitvoering naar zorgverzekeraars’  staan al jaren op het verlanglijstje van adviesorganen en wetenschappers. Nieuw is dat een regering ze gaat uitvoeren.

Er staat ook slecht nieuws in de AWBZ-brief, die ik een aantal malen gelezen heb en waarop ik daarom pas nu reageer. Dat slechte nieuws komt elders op deze site aan de orde. Wilt u de 31 pagina’s van de ‘programmabrief langdurige zorg’ zelf lezen? Klik dan de titel van dit document in op Google. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 1 juli organiseert het Julius Centrum haar jaarlijkse congres over ‘Recente nationale en internationale ontwikkelingen in onderzoek, projecten, bekostiging en beleid van ketenzorg en geïntegreerde langdurige zorg’. Een van de  thema’s in de plenaire inleiding en de 22 workshops betreft de bekostiging van langdurige zorg door zorggroepen en binnen de AWBZ. Hoogleraar Ab Klink en ondergetekende houden daarover plenaire inleidingen.

Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle ontwikkelingen in de langdurige zorg, inclusief die uit die AWBZ-brief? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’,  lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen