Smilde: Betrouwbare voorlichting en goede voorbereiding EHEC bacterie

Array

CDA
In een spoeddebat op initiatief van Koopmans over de gevolgen van de EHEC uitbraak in Duitsland, kwam ook de volksgezondheid aan de orde’. Afschuwelijk wat er in Duitsland is gebeurd, 27 doden en veel ernstige ziekten, maar gelukkig is het gevaarlijke virus nog niet in Nederland gesignaleerd. De bij de RIVM bekende gevallen betreffen mensen die in Noord-Duitsland zijn geweest. Maar we moeten wel alert zijn’, aldus woordvoerder Margreeth Smilde. Bevorderen van de volksgezondheid is immers de kerntaak van de overheid.

Zij benadrukte de rol van de overheid bij zorgvuldige en eerlijke voorlichting. ‘Op het juiste moment, de juiste informatie, geen onnodige onrust’, aldus Smilde. Zij complimenteerde de minister die in goed overleg met de staatssecretaris voorbereidingen heeft getroffen, voor het geval dat. De RIVM en andere experts zijn alert en hebben contacten ook met hun Duitse collega’s. De minister antwoordde op vragen van het CDA dat alle ziekenhuizen en artsen op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Smilde vroeg ook naar de samenwerking en afstemming binnen de EU en kreeg als antwoord van de minister dat de informatievoorziening goed en snel werkt, maar het is wel zaak dat de lidstaten de informatie ook voortvarend verstrekken. Binnenkort wordt geevalueerd of dat allemaal goed verlopen is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen