Verwardheid bij Intensive Care patiënten

Array

Promovendus Maarten van Eijk probeerde op verschillende manieren delirium op te sporen bij IC-patienten. Daarnaast onderzocht hij of de verpleegomgeving van invloed is op de duur van delirium.

Van Eijk ontdekte onder meer dat patienten op een eenpersoons IC-kamer minder lang in de war te zijn. Hij analyseerde ook het effect van een mogelijk nieuwe behandeling voor delirium, het middel rivastigmine. Het middel blijkt niet te zorgen voor een afname van de duur van delirium bij ernstig zieke patienten.

Delirium wordt gekenmerkt door een veranderd bewustzijn, concentratieproblemen en incoherente gedachten. Delirium is het gevolg van ziekte, pijn of bepaalde medicijnen. Patienten opgenomen op de Intensive Care (IC) zijn ernstig ziek, hebben vaak veel pijn en gebruiken veel medicijnen en hebben daarmee een verhoogde kans op het ontwikkelen van delirium. Delirium is niet alleen beangstigend voor de patient en vervelend voor de familie om mee te maken, maar is mogelijk ook geassocieerd met een verhoogde kans op complicaties, een verhoogde mortaliteit en een verminderd intellectueel functioneren na ontslag uit het ziekenhuis.

30-06-2011, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Maarten van Eijk, Geneeskunde
Proefschrift: Delirium in critically ill patients; diagnosis and treatment
Promotor 1: Prof. dr. J. Kesecioglu
Copromotor 1: Dr. A.J.C. Slooter

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen