Zoektocht naar robuuste hypoxiemarkers

Array

Het is bekend dat het micromilieu in tumoren van hoofd en hals een grote rol speelt in de resistentie voor een behandeling. Zo kan tumorhypoxie, waarbij er te weinig zuurstof aanwezig is in de kankercellen, de uitkomst van radiotherapie nadelig beïnvloeden. Want hoe minder zuurstof, hoe minder gevoelig de cellen zijn voor bestraling.
Ilse Hoogsteen onderzocht in verschillende hoofdhalstumoren de aanwezigheid van hypoxie met hypoxiemarker pimonidazole als gouden standaard, in combinatie met mogelijke andere, endogene markers. Ook onderzocht zij de potentiele voorspellende waarde van deze markers. Met name de pimonidazole-assay bleek in verschillende mate hypoxie in hoofdhalstumoren te kunnen aantonen. Andere hypoxie-gerelateerde markers bleken minder robuust te zijn.
Hoogsteen richtte zich in haar onderzoek ook op co-lokalisatie (op dezelfde plaats tot uiting komen) van markers. Deze co-lokalisatie kan wijzen op een subpopulatie van tumorcellen die mogelijk samenhangt met de agressiviteit van een tumor en daarmee de prognose van een patient.
Biografie
Ilse Hoogsteen (Venlo, 1974) studeerde medische biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Op de afdeling KNO-heelkunde aan de Universiteit van Kaapstad en de Universiteit Utrecht liep zij haar afsluitende coschappen met als hoofdonderwerp hoofdhalskanker. Haar promotieonderzoek voerde zij uit op de afdeling Radiotherapie in het UMC St Radboud, binnen het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie. Momenteel werkt Hoogsteen op de afdeling Radiotherapie.

Datum: vrijdag 24 juni 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. I.J. Hoogsteen
Promotors: de heer prof. dr. J.H.A.M. Kaanders, de heer prof. dr. A.J. van der Kogel, de heer prof. dr. H.A.M. Marres
Titel promotie: The tumor microenvironment in head and neck tumors. An exploration of the predictive potential of hypoxia-related marker profiles

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen