Doctors 2.0 Mobile Application Demo Party

Array

In het bijzondere Salons Venitiens kwamen sprekers, toehoorders en organisatoren samen om de eerste ervaringen van de dag te bespreken. Inspirerende discussies vonden plaats rond de tafels waar rijkelijk champagne werd geschonken en een continue stroom van Franse versnaperingen werd aangeboden. De ideale omgeving voor uitwisseling van internationale inzichten op het gebied van eHealth, internet, the web, twitter, facebook, LinkedIn en wat er verder te bieden is op het gebied van sociale media.

In gesprek met Kathi Apostolides, @Kgapo, Jan Geissler, @Jangeissler, en onze eigen Lucien Engelen, @zorg20, bleek er overeenstemming te zijn over de waarde van een internationale database met gegevens van alle medische wetenschappelijke onderzoeken. Een dergelijke database zou beschikbaar moeten zijn voor alle medici en wetenschappers om sneller toegang te hebben tot recente wetenschappelijke gegevens. Het delen van dergelijke kennis in een open source omgeving voorkomt ook de vele doublures die er zijn in wetenschappelijk onderzoek. Waarom in diverse delen van de wereld identiek of bijna identiek onderzoek doen, terwijl het bundelen van krachten tot versneld resultaat kan leiden. Diversiteit van onderzoek kan op die manier ook bevorderd worden. De tools zijn er, nu nog de initiatiefnemers, de wil en de middelen.

Jan Geissler is leukemie patient die aan diverse klinische onderzoeken mee heeft gedaan om te overleven. In 2002 heeft hij LeukaNET opgericht, de online leukemie patienten organisatie. Hij is mede oprichter van CML, de overkoepelende organisatie van 53 leukemie patiènten organisaties van over de gehele wereld.

Yossi Bahagon, Clalit Health Services eHealth Department, vertelde dat deze organisatie al 1,5 miljoen eHealth gebruikers heeft. In totaal zijn 4 miljoen Israeli aangesloten bij deze organisatie. Door actieve promotie van eHealth onder de aangesloten patiènten en artsen is dit relatief hoge percentage deelnemers binnen korte tijd bereikt. Een dergelijk model is voor Nederlandse begrippen niet direct in te voeren omdat er geen invloed op de medici is. Zorgverzekeraars zouden daar in Nederland wel een stimulerende rol in kunnen spelen. Het was Roger van Boxtel die in 2010 tijdens het Wereldcongres ICT in Amsterdam de wens uitsprak om die artsen die niet deel wensten te nemen aan eHealth niet meer onder contract te nemen. Nu bijna anderhalf jaar later is daar nog niets van terug te vinden.

Algemeen werd erkend dat Nederland behoorlijk ver is op het gebied van eHealth, sociale media, 2.0 in de zorg. Vraag is of deze beleving in het buitenland over de Nederlandse situatie niet meer wordt veroorzaakt door het luide roepen in deze wereld dan de werkelijke implementatie in onze eigen Nederlandse samenleving.  Blijft het bij een paar enthousiastelingen, die alle internationale bijeenkomsten bezoeken of krijgen we in Nederland uiteindelijk de massa in actie. In Parijs begint het er op te lijken dat anderen snel op onze voorsprong beginnen in te lopen.

 

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen