Leiden Bio Science Park: topsector Life Sciences in de praktijk

Array

Eerste paal nieuw gebouw Centre for Human Drug Research geslagen
Op 21 juni is in het Leiden Bio Science Park de eerste paal geslagen voor een nieuwe faciliteit van Centre for Human Drug Research. De aanwezigen werden bijgestaan door de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink en de rector magnificus van de Universiteit Leiden, Paul van der Heijden. Voorafgaand daaraan lieten CHDR en andere  bedrijven uit het Leiden Bio Science Park in verschillende presentaties zien hoe zij  bijdragen aan medicijnontwikkeling en de topsector Life Sciences.

Het Centre for Human Drug Research (CHDR) verricht al 23 jaar onderzoek naar geneesmiddelen bij gezonde vrijwilligers en patienten, in samenwerking met biotechnologische en farmaceutische bedrijven. CHDR is gespecialiseerd in de eerste fase van onderzoek, waarin een nieuw middel voor de eerste keer aan mensen wordt toegediend. De stichting, die gerund wordt als bedrijf, is voortgekomen uit de Universiteit Leiden en is daar nog steeds aan gelieerd.

 

Snelle levering informatie
In deze economische zware tijden is het bijzonder dat deze organisatie haar faciliteiten uitbreidt. Algemeen directeur en Leids hoogleraar klinische farmacologie prof. dr. Adam Cohen: “Wij vinden het belangrijk om juist nu te investeren, omdat wij geloven dat dit ons uit de crisis kan helpen. Onze manier van onderzoeken is onderscheidend, wij verzamelen zoveel mogelijk gegevens uit verschillende bronnen. Mede dankzij eigen research kunnen onze onderzoekers veel relevante kennis over de werking en de bijwerkingen van medicijnen verzamelen. Dat gebeurt tijdens de eerste verkennende toediening van een geneesmiddel aan gezonde mensen. In de gebruikelijke systematiek van geneesmiddelonderzoek komt deze informatie meestal veel later naar voren, als er al meer geïnvesteerd is. Door de gestroomlijnde bedrijfsmatige manier van werken kan CHDR de gevraagde informatie snel leveren.” CHDR heeft internationale klanten van Australie tot Amerika.

 

Unieke onderzoeksfaciliteiten
Met het nieuwe gebouw creeert CHDR extra capaciteit om meer onderzoeken uit te voeren. Daarnaast kan de organisatie haar vrijwilligers de best mogelijke faciliteit bieden voor een prettige samenwerking. “In de nieuwe ruimte is er de mogelijkheid om vrijwilligers en patienten een eigen kamer te bieden met een eigen doucheruimte. Niet alleen is dit  voor onze huidige vrijwilligers en patienten een stuk prettiger, het maakt het voor ons ook makkelijker om vrijwilligers aan te trekken. En zij zijn cruciaal voor ons onderzoek”, aldus Cohen. Het gebouw is ontworpen door CPZ Architecten uit Delft.

 

Topsector in de praktijk
Tijdens de bijeenkomst op dinsdag lichtte Annemiek Verkamman van Life Sciences Health, de nationale clusterorganisatie van de Nederlandse life sciences & health sector, het belang van de Life Sciences toe en de rol van de bedrijven op het Leiden Bio Science park daarin. In de presentaties toonden de verschillende bedrijven welke bijdrage ze leveren aan innovatieve medicijnontwikkeling en werd er ingespeeld op de actualiteit van het eindrapport over de topsector Life Sciences dat afgelopen vrijdag is aangeboden aan minister Verhagen. Dit rapport bevat de aanbevelingen van het topteam Life Sciences dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. De Life Sciences zijn een van de negen topsectoren waarop het bedrijfslevenbeleid van het Rijk zich de komende jaren zal focussen. Het Leiden Bio Science Park is daarbij genoemd als een voorbeeld van samenwerking en innovatie.

Over CHDR
In de wereld van het klinisch geneesmiddelonderzoek neemt CHDR een bijzondere plaats in. Het is een kennisintensief bedrijf. Mede dankzij eigen research kunnen de CHDR-onderzoekers erg veel relevante kennis over werking en bijwerkingen verzamelen bij de eerste verkennende toediening van een geneesmiddel aan mensen. In de gebruikelijke systematiek van geneesmiddelonderzoek komt deze informatie meestal veel later naar voren, wanneer er al veel geld geïnvesteerd is. Door de gestroomlijnde bedrijfsmatige manier van werken kan CHDR de gevraagde informatie snel leveren.

CHDR levert, zonder overheidssteun, een bijdrage aan het hoger onderwijs: promovendi en klinisch farmacologen worden hier opgeleid, en er zijn voortdurend tien of meer studenten van verschillende studierichtingen die binnen CHDR stage lopen. Stafleden leveren een bijdrage aan het onderwijs in LUMC en universiteit Leiden.

 

Over Leiden Bio Science Park
Het Leiden Bio Science Park brengt innovatie in de Life Sciences in de praktijk. Leiden is met 70 bedrijven het grootste life sciences cluster van Nederland en er zitten de meeste Nederlandse biotech starters. Door de nauwe samenwerking tussen  bedrijven en de Universiteit Leiden en het LUMC is Leiden Bio Science Park een succesvol cluster waar bedrijven in alle fasen van de medicijnontwikkeling aanwezig zijn.

Over Life Sciences Health
Life Sciences Health (LSH) is de nationale clusterorganisatie van de Nederlandse life sciences & health sector. LSH heeft de ambitie om het innovatieve potentieel van de sector optimaal te benutten, zodat patient en maatschappij maximaal kunnen profiteren van de uitstekende Nederlandse positie in onderzoek en zorg. LSH representeert de life sciences sector nationaal en internationaal, voorziet in informatie van, voor en over de sector  en faciliteert netwerkgelegenheden en samenwerking. De waarde voor het bedrijfsleven is hierbij het uitgangspunt. Om haar doelen te realiseren, werkt LSH nauw samen met andere spelers in het veld. Zie ook www.lifescienceshealth.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen