Neuromodulatie nieuwe behandeling in Regionaal Pijn Centrum Bernhoven

0
635

Het Regionaal Pijn Centrum Bernhoven biedt sinds kort een nieuwe behandeling aan: neuromodulatie. Neuromodulatie is geen nieuwe behandeltechniek, maar om deze behandeling als pijncentrum te kunnen uitvoeren, moet een pijncentrum aan een aantal criteria voldoen. Zo moet er sprake zijn van een multidisciplinaire pijnbestrijding en moet 24-uurs zorg gegarandeerd zijn. Vorig jaar zomer ontving het Regionaal Pijn Centrum Bernhoven het certificaat pijnkliniek B en voldoet daarmee aan alle criteria. Anesthesiologen Peter Baaijens en Marcel Schenkels en  physician assistent anesthesiologie Gerard Koen zijn trots én blij dat het pijncentrum en de regio Noord-Oost Brabant nu beschikt over deze behandeltechniek.

Neuromodulatie is een behandeling die bij chronische pijn wordt toegepast op het moment dat andere pijnbehandelingen geen baat hebben. In ziekenhuis Bernhoven wordt neuromodulatie vooralsnog met name toegepast bij patienten die voortdurende beenpijnklachten blijven houden na een hernia-operatie. Er is dan vooral sprake van zenuwpijn. Het principe van neuromodulatie is de pijnsignalen naar de hersenen te onderdrukken door toediening van milde elektrische stimulaties naar het ruggenmerg.

Vlakbij het ruggenmerg wordt een elektrode geplaatst die is verbonden aan een batterij. De batterij stuurt elektronische impulsen die een aangenaam tintelend gevoel opwekken. De tinteling onderdrukt de pijn. De tinteling wordt wel gevoeld, maar de vervelende pijnprikkel die naar de hersenen wordt gezonden en als pijn wordt ervaren, wordt door de stimulatie onderbroken. Het apparaatje is vergelijkbaar met een pacemaker. De patient kan de stimulatie met behulp van een afstandsbediening zelf regelen.
Gevaar voor gewenning bestaat niet. De gemiddelde levensduur van de batterij is twee tot drie jaar.

De stimulator wordt onder narcose geïmplanteerd, het vervangen van de batterij vergt een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. Voordat de patient een neuromodulator krijgt geïmplanteerd wordt eerst een proefbehandeling gestart die twee weken duurt.
Bij de proefbehandeling wordt de neuromodulator onder plaatselijke verdoving geplaatst omdat de patient tijdens de ingreep moet kunnen aangeven of de  stimulaties op de juiste plek gevoeld worden.
Als de proefbehandeling lukt, volgt de definitieve implantatie. Na die ingreep wordt de patient drie maanden lang gevolgd via de telefonische Pijnservice.

Neuromodulatie is een ingrijpende behandeling waar de patient in principe voor de rest van diens leven mee te maken krijgt. Daarom zal altijd eerst gezocht worden naar andere mogelijkheden van behandeling voordat neuromodulatie wordt uitgevoerd.