KNMP zet apotheker als zorgverlener op de kaart in Europa

Array

Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
Warm betoog voor samenwerking apotheker en huisarts
Deze week vond de jaarlijkse algemene vergadering van de Europese koepel van apothekers plaats. De Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) vergaderde dit keer in Berlijn.

Nederland was tijdens de bijeenkomst sterk vertegenwoordigd. Jan Smits presenteerde het Witboek Farmacie en apotheker Eva Siedenburg hield een warm betoog voor intensieve samenwerking met de huisarts.

Witboek Farmacie
KNMP-voorzitter Jan Smits nam het Europese publiek mee naar de Nederlandse situatie. De stijgende lijn is weer ingezet, nadat apothekers jarenlang te lijden hebben gehad onder een slecht imago. Het Witboek Farmacie heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van het imago van de apotheker.

Ook heeft de apotheker zich in Nederland veel meer geprofileerd als zorgverlener. Vanuit de inhoud zijn er zaken tot stand gekomen die tot voor kort ondenkbaar leken. Apothekers krijgen inzicht in de relevante labwaarden en de reden van voorschrijven komt op het recept voor geneesmiddelen die voor verschillende aandoeningen worden gebruikt.

Het publiek, dat een Engelstalige versie van het Witboek Farmacie kreeg, reageerde goed op het document. Jan Smits riep zijn Europese collega’s op om te komen tot een Europese variant van het Witboek.

Samenwerking apotheker en huisarts
Apotheker Eva Siedenburg gaf een voorbeeld van de rol van apotheker als zorgverlener in Nederland. Samen met huisarts Paul van Gijn liet zij zien op welke manier er wordt samengewerkt in het Akelei Gezondheidscentrum in Den Haag.

De intensieve samenwerking tussen apotheker en huisarts is in andere Europese landen veel minder vanzelfsprekend dan in Nederland. Siedenburg en Van Gijn benadrukten dat de zorg voor de patient erop vooruit gaat wanneer er intensief wordt samengewerkt. Bovendien neemt het werkplezier ook toe.

De boodschap van Siedenburg en Van Gijn werd geïllustreerd met een korte film, waarin onder andere het Farmacotherapeutisch Overleg aan bod komt.

Bekijk de video op Vimeo.com

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen