Een zaak van p(l)assen en meten

Array

Om de resultaten van niertransplantatie te verbeteren en zoveel mogelijk dialysepatienten met transplantatie te kunnen helpen, moeten we beschikbare nieren van overleden donoren optimaal gebruiken. Van oudsher streven we daarom naar een goede overeenkomst tussen weefseleigenschappen van donor en ontvanger. Luuk Hilbrands stelt echter dat de kwaliteit en daarmee ‘levensverwachting’ van de donornier vooral wordt bepaald door de leeftijd van de overleden donor. Hij is daarom van mening dat nieren van jonge donoren gereserveerd zouden moeten worden voor jongere patienten. Nieren van oudere donoren moeten bij voorkeur worden gebruikt voor patienten met een kortere levensverwachting. Na de transplantatie krijgen de patienten geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken, zogenaamde immunosuppressiva, om afstoting te voorkomen. Hilbrands bepleit dat de aard en intensiteit van deze behandeling zo goed mogelijk wordt toegesneden op de individuele patient. In zijn onderzoek wil hij moderne technieken, zoals proteomics, inzetten om in de urine van niertransplantatiepatiÑ‘nten merkstoffen te identificeren, die kunnen helpen om aan iedere patient de meest passende immunosuppressieve behandeling voor te schrijven.

Biografie
Luuk Hilbrands (1962) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werd opgeleid tot internist-nefroloog in het UMC St Radboud. In 1996 promoveerde hij met het proefschrift ‘Immunosuppressive drug therapy after renal transplantation; balancing the benefits and risks’. Sindsdien is hij als staflid verbonden aan de afdeling Nierziekten van het UMC St Radboud. In 2001-2002 volgde hij een postdoctoraal research fellowship bij de afdeling Tumorimmunologie. In 2007 werd hij geregistreerd als klinisch immunoloog. Hilbrands was en is projectleider van verschillende onderzoeken op het gebied van niertransplantatie. Hij is onder meer lid van het Eurotransplant Kidney Advisory Committee, bestuurslid van de Nederlandse Transplantatie Vereniging en bestuurslid van het stafconvent UMC St Radboud.

Datum:donderdag 30 juni 2011
Tijd: 15:45
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Sprekerde heer prof. dr. L.B. Hilbrands
Titel oratie: Een zaak van p(l)assen en meten

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen