Onthulling Nationaal Donor Monument tijdens donorweek

Array

Farmaceut en diverse gezondheidsfondsen ondersteunen monument
Het Nationaal Donor Monument zal tijdens de Nationale Donorweek in oktober officieel worden onthuld. De precieze datum van de onthulling wordt binnenkort bekendgemaakt. Het monument is een initiatief van getransplanteerden en nabestaanden van donoren betrokken bij de Stichting Nationaal Donor Monument. Het donormonument zal een plaats krijgen op het plein naast de Grote Kerk in Naarden. De realisatie van het Nationaal Donor Monument wordt mogelijk gemaakt met de financiele ondersteuning van diverse betrokken organisaties: Astellas Pharma B.V., de Hartstichting, de Nierstichting, de Maag Lever Darm Stichting, de Leverstichting Nederland en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

“Wanneer iemand een orgaantransplantatie krijgt, weet hij of zij vaak niet wie het orgaan heeft gedoneerd,” vertelt Peter van Roosmalen, woordvoerder van de Stichting Nationaal Donor Monument en longgetransplanteerd. “Voor getransplanteerden is hun donor een held, omdat deze hen een tweede leven heeft gegeven. Zij kunnen echter meestal niet in contact komen met nabestaanden om deze dankbaarheid te tonen.” Het Nationaal Donor Monument is een plaats waar getransplanteerden hun anonieme donor kunnen bedanken. Daarnaast is het een plek waar nabestaanden van donoren troost kunnen vinden, want door de keuze van hun familielid of vriend krijgen anderen een nieuwe kans.

Positieve aandacht voor orgaandonatie
Er is op dit moment een groot tekort aan orgaandonoren in Nederland. De problematiek rond orgaandonatie- en transplantatie is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Van Roosmalen: “Het Nationaal Donor Monument brengt het onderwerp orgaandonatie juist op een positieve manier onder de aandacht, door te laten zien dat Nederland blij mag zijn met degenen die wél kiezen om hun organen af te staan. Het monument draagt, als nationaal symbool van orgaandonatie, bij om degenen die nog geen orgaandonor zijn te stimuleren ook donor te worden.”

Het Nationaal Donor Monument bestaat uit het beeld ‘de Klim’, ontworpen door de kunstenaars Ben Overkamp en Egbert Hermsen. Het staat symbool voor een getransplanteerde die dankzij zijn donor naar een nieuw leven klimt en een nabestaande die uit een dal van verdriet klimt doordat de overleden donor in iemand anders voortleeft.

Toegewijde partijen
Dick Kooijman, algemeen directeur van Astellas Pharma B.V., over de keuze om een bijdrage te leveren: “Als producent van medicatie die gebruikt wordt bij transplantaties, zijn wij betrokken bij een kwetsbaar en ingrijpend moment in iemands leven. Zo’n moment vraagt om toegewijde partijen. Eén van hen is de Stichting Nationaal Donor Monument, die zich op een positieve manier inzet voor meer orgaandonoren. Want meer donoren kunnen voorkomen dat er bijna 200 mensen per jaar overlijden omdat ze niet op tijd een orgaantransplantatie krijgen. Als Astellas hieraan een bijdrage kan leveren door de Stichting Nationaal Donor Monument te steunen, doen wij dat van harte.”

De Stichting Nationaal Donor Monument is vooral ook blij met de steun van de diverse gezondheidsfondsen. “De bijdragen van de Hartstichting, de Nierstichting, de Maag Lever Darm Stichting, de Leverstichting Nederland en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting laten zien dat deze organisaties het monument actief ondersteunen. Zij behartigen de belangen van patienten die te maken kunnen krijgen met transplantatie, of het nu bijvoorbeeld om een lever, een nier of long gaat. Het Nationaal Donor Monument is er ten slotte voor hen. Samen met de stichtingen werken we samen om aandacht te vragen voor het belang van orgaandonatie”, licht Van Roosmalen toe. Hij vervolgt: “Daarnaast is het goed om te zien dat ook de verschillende patientenorganisaties en nationale organisaties zoals NTS-Donorvoorlichting en de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen het monument een warm hart toedragen.”

icon“Nederland is toe aan verandering als het gaat om orgaandonatie. Invoering van het actief donorregistratie systeem (ADR) is nodig om het tekort aan donororganen aan te pakken. Het gaat om leven en dood. Aandacht voor donorschap is belangrijk, daarom vindt de Hartstichting het Nationaal Donor Monument een mooi gebaar voor mensen die donor zijn of gered zijn door een transplantatie. We hopen hiermee ook aandacht te vragen voor het onderwerp bij Minister Schippers. Met het huidige beleid zijn er ons inziens onnodig veel mensen die sterven terwijl ze op de wachtlijst staan.”
– – Hans Stam, directeur Hartstichting 

“Het is fantastisch dat dit Nationaal Donormonument er komt. Het is een terecht eerbetoon aan alle donoren in Nederland. Mensen die een nieuw leven hebben gekregen dankzij deze donoren kunnen er hun gevoelens van dankbaarheid kwijt. Als Nierstichting hopen we dat dit symbool ook ‘een opstap’ is naar een positief besluit tot donorschap voor hen die voor de keuze komen te staan.”
– – Tom Oostrom, algemeen directeur Nierstichting Nederland

“De Maag Lever Darm Stichting is blij met de oprichting van het Nationaal Donor Monument. Het is een initiatief dat de MLDS graag ondersteunt. Dit monument biedt getransplanteerden en nabestaanden de mogelijkheid om dankbaarheid te tonen of troost te vinden. Daarbij is het belangrijke stimulans voor mensen om zich te laten registreren als donor.“
– – Mw. mr. drs. E.H. Mulder, hoofd Voorlichting & Communicatie MLDS

“Het Nationaal Donormonument geeft uiting aan onze dankbaarheid aan donoren en ons diepste respect voor de moed die zij hadden, om met hun organen na hun dood anderen gelukkig te maken. We hebben mensen met Cystic Fibrosis (CF) een nieuw leven zien oppakken: dat kon alleen dankzij de donor. Het respect dat getransplanteerde mensen met CF voelen voor hun donor is erg ontroerend. Het maakt hun leven weer meer waard om geleefd te worden.”
– – Jacquelien J. Noordhoek MA MSc, directeur NCFS

Op het moment van vertrek uit het leven geven donoren het ultieme geschenk aan een ander mens. Met een of meer van hun organen kunnen zij anderen langer laten leven. Het ultieme levensgeschenk aan ernstig zieke mensen. Als Leverstichting Nederland zeggen we tegen alle donoren: dank daarvoor! Een plaats om onze dankbaarheid te tonen wordt het Nationaal Donor Monument. Wij ondersteunen dit initiatief dan ook van harte.
– – Harold de Wit, Leverstichting

Astellas Pharma draagt met nieuwe geneesmiddelen bij aan een betere gezondheid van mensen over de gehele wereld. Ons streven is medicatie te ontwikkelen ‘die er toe doet’ in het leven van mensen. Zo ook bij transplantatie. Als producent van medicatie die gebruikt wordt bij transplantaties, is Astellas betrokken bij een kwetsbaar en ingrijpend moment in iemands leven. Zo’n moment vraagt om toegewijde partijen. Eén van hen is de Stichting Nationaal Donor Monument. Deze stichting zet zich in voor een bijzonder initiatief: een monument van getransplanteerden die met dit monument hun dankbaarheid ten opzichte van de donoren willen uiten en daarmee degenen die nog geen donor zijn willen stimuleren ook donor te worden. Want meer donoren kunnen voorkomen dat er bijna 200 mensen per jaar overlijden omdat ze niet op tijd een orgaantransplantatie krijgen, meer donoren kunnen ook voorkomen dat er te veel mensen te lang op de wachtlijst staan, waardoor hun lichaam zo zwaar heeft geleden dat transplantatie geen echte mogelijkheid meer is. Als Astellas hieraan een bijdrage kan leveren door de Stichting Nationaal Donor Monument te steunen, doen wij dat van harte.
– – Dick Kooijman, algemeen directeur van Astellas Pharma B.V.

Over Stichting Nationaal Donor Monument
De Stichting Nationaal Donor Monument is gelieerd aan de Stichting Transplantatie NU! en is opgericht ten behoeve van de realisatie van een Nationaal Donor Monument. Het monument wordt een plek waar getransplanteerden hun anonieme donor kunnen bedanken. Daarnaast is het monument bedoeld als gedenkplaats en ontmoetingsplaats voor de nabestaanden van donoren. De stichting ziet het monument als nationaal symbool voor donorschap. Door de nadruk te leggen op dankbaarheid, troost en de onbekende helden die hun organen afstaan om anderen nieuw leven te schenken, wil de stichting op een positieve manier bijdragen aan de promotie van orgaandonatie in Nederland. Het monument bestaat uit een beeld genaamd ‘de klim’, dat oktober 2011 in Naarden officieel zal worden onthuld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen